Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 8 nov 2019
Leestijd: 6 minuten

Waarom De Vegetarische Slager misschien wel de grootste slager van de wereld wordt

De Vegetarische Slager heb je vast al zien opduiken in de rekken van de supermarkt. Yes, van het logo met dat dametje dat trots staat te pronken met een bos wortelen. Maar wie is eigenlijk de drijvende kracht achter het vegetarisch Rul Gehackt, de Gerookte Speckjes en het Vegetarische Saucijzenbroodje?

In het kader van DOE MAAR LEKKER VEGETARISCH٭, mag Culy een kijkje nemen in de fabriek van De Vegetarische Slager (DVS). We worden rondgeleid door het brein achter DVS himself, Jaap Korteweg. Ofwel: the Vegetarian Butcher. Want pas maar op, DVS is goed op weg om een flink deel van de internationale markt te veroveren.

Logo DOE MAAR LEKKER VEGETARISCH
DOE MAAR LEKKER VEGETARISCH

Culy spreekt Jaap over vegetarisch eten, over zijn verleden als vleesliefhebber en over de toekomst van de voedingsindustrie. #doemaarlekkervegetarisch!

We staan hier nu middenin een imposante fabriek waar alles op rolletjes lijkt te lopen. Maar hoe is het voor jou allemaal begonnen?

Jaap: Als kind van een boerenfamilie heb ik altijd veel en graag vlees gegeten. Dat veranderde toen in 1997 de varkenspest uitbrak in Nederland, voor boeren is dat natuurlijk een harde klap. Bij mezelf leidde dat tot een kantelpunt in mijn visie op eten: het allerliefste wilde ik overstappen naar een vegetarisch eetpatroon.

Was het makkelijk om van de ene dag op de andere te stoppen met vlees?

Nee, het heeft ook 6 jaar geduurd voordat ik goed en wel geen enkel stukje vlees meer at. In die periode overwoog ik de productie van biologisch en diervriendelijk vlees door varkens in de beste omstandigheden te laten leven, maar die gedachte sprak me niet aan. Ik zou het niet over mijn hart kunnen krijgen om ze na enige tijd te doden en op te eten. Ik besefte toen: zelfs op de meest diervriendelijke manier lukt het niet.

“Op een gegeven moment besefte ik: zelfs op de meest diervriendelijke manier wil ik geen vlees eten.”

Bron: Culy Nancy van Batenburg/Culy

En zo is het idee van de Vegetarische Slager ontstaan?

Ja, vanuit mijn eigen behoefte als vleesliefhebber miste ik vervangende producten die even lekker zijn als vlees. Als je het vegetariër zijn wil volhouden, dan is het belangrijk dat je geen smaken hoeft te missen, besefte ik.

Daarom ontstond het idee om producten te ontwikkelen met de smaak van vlees, zonder dat daar een dier voor moet sterven.

Op welke manier heeft jouw idee kunnen uitgroeien tot een grootschalig en groeiend bedrijf? 

Ten eerste ben ik vanaf het begin in zee gegaan met chefs en productontwikkelaars, zelf wist ik er niets van. We hebben altijd als uitgangspunt gehad: de producten moeten zo lékker mogelijk zijn, althans minstens even lekker als vlees. Door met mensen te werken met een culinaire achtergrond, zijn we in dit opzet geslaagd.

Ten tweede blijven we onze producten continu ontwikkelen en verbeteren. We hebben vanaf het begin heel sterk ingezet op klantencontact via social media. De feedback van de consument komt op die manier rechtstreeks binnen en die nemen we erg serieus.

Bron: Culy Nancy van Batenburg/Culy

Wat voor feedback krijgen jullie zoal van klanten?

Als er nieuwe producten op de markt komen, dan is de eerste vraag die we van het merendeel van de klanten krijgen: is het vegan?

Helaas zijn nog niet al onze producten veganistisch, maar onze missie is wel om zo snel mogelijk alleen nog maar vegan producten op de markt te brengen.

“Als er nieuwe producten op de markt komen, dan is de eerste vraag die we van het merendeel van de klanten krijgen: is het vegan?”

Hoe ziet jouw eetpatroon er inmiddels uit?

Thuis eet ik grotendeels veganistisch. Dezer dagen eet ik veel stamppot en er komen veel groenten van eigen oogst op tafel: boerenkool, witte kool, wortelen en uien.

Soms maak ik eens bami met roerbakgroenten en de Vegetarische Kipstuckjes, maar over het algemeen kook ik vrij simpel. Voor mij hoeft het niet heel complex te zijn.

fabriek de vegetarische slager
Nancy van Batenburg

Wat is de grootste misvatting die er nog leeft over vegetarisch eten?

De grootste misvatting blijft ongetwijfeld smaak, want veel mensen moeten nog steeds ontdekken hoe lekker vegetarisch eten is. Dat is jammer, want veel vleesliefhebbers hebben niet eens door dat er geen vlees in de DVS-producten zit als ze dat niet weten.

Zo was er eens een blinddoektest op een Vlaamse radio waarin fijnproevers het onderscheid niet konden maken tussen onze Kipstuckjes en een echt lapje vlees.

Daarnaast leeft het idee ook nog dat je vlees nodig hebt om groot en sterk te worden. Ook dat is niet waar, bewijst de wetenschap steeds meer. Misschien mis je iéts als je geen vlees eet, maar de voordelen van geen vlees eten zijn veel groter dan de nadelen. En als je al iets mist, dan kan je dat prima aanvullen.

“Er was eens een blinddoektest op een Vlaamse radio waarin fijnproevers het onderscheid niet konden maken tussen onze Kipstuckjes en een echt lapje vlees.”

Heb je een advies voor mensen die moeite hebben met vegetarisch eten?

In mijn opzicht is smaak het enige argument waardoor het lastig kan zijn om vegetariër te worden. Als je vegetarisch wilt leven, dan is het belangrijk om in te zien dat je de smaak van vlees helemaal niet hoeft te missen.

Onze producten laten toe om al je favoriete vleesgerechten na te bootsen zonder dat er vlees aan te pas komt. Daarmee kan je experimenteren, en algauw zal je merken dat je eigenlijk niets hoeft te missen.

We krijgen ook wekelijks berichten binnen van mensen die ons bedanken omdat ze dankzij onze producten eindelijk vegetariër hebben kunnen worden. Dat geeft ons veel energie en is het bewijs dat we in ons opzet slagen.

Bron: Culy Nancy van Batenburg/Culy

Hoe zie je de Vegetarische Slager binnen 10 jaar?

In Nederland hebben we een flink marktaandeel en daarnaast zijn we ook bezig met een internationale doorbraak. Dat gaat zeker lukken. We krijgen veel vraag vanuit verschillende landen. Zelf verwacht ik dat in 2030 van de totale vleesmarkt sowieso 20% vegetarisch is.

We werken ook nauw samen met universiteiten om te experimenteren met voeding van de toekomst. Zo willen we op termijn onze eigen B12 gaan kweken in de structuren van onze voeding. Daarin zouden we pionier zijn, dus dat is veelbelovend.

Een ander idee dat in ons hoofd zit is om meer basisstructuren te creëren voor de food service. Topchefs zijn niet geïnteresseerd in kant en klaar afgekruide hamburgers, die willen liever zelf hun kruiden en specerijen kunnen toevoegen. We hopen in de toekomst een paar basisstructuren te kunnen aanleveren, zie het als wanneer chefs kip of rundvlees zouden inkopen.

“Ik gaf mezelf 10% kans dat De Vegetarische Slager zo groot zou worden als nu en 90% kans dat het zou mislukken.”

Had je verwacht dat dit zo zou aanslaan?

Ik gaf mezelf 10% kans dat De Vegetarische Slager zo groot zou worden als nu en 90% kans dat het zou mislukken. Dat De Vegetarische Slager zo groot zou worden, is dus een droom die uitkomt.

Bron: Culy Nancy van Batenburg voor Culy

DOE MAAR LEKKER VEGETARISCH

٭DOE MAAR LEKKER VEGETARISCH is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Albert Heijn en Unilever als partners om mensen te inspireren eens vaker te kiezen voor een vegetarisch alternatief, omdat dit beter is voor mens, dier en milieu. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij ontvangen een cadeaukaart t.w.v. €12,50 waarmee ze tot en met 17 november een vegetarische maaltijd kunnen halen bij Albert Heijn. Meer info: www.doemaarlekkervegetarisch.nl

De vergunning voor de loterij is afgegeven door de Kansspelautoriteit onder kenmerk 10233 d.d. 23/12/2016.

Meer over veggie love


Advertisement

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.