Wat is het verschil tussen adobosaus en adobo – het gerecht?
Wie graag uit verschillende wereldkeukens kookt, heeft ongetwijfeld weleens adobo voorbij zien komen. Maar wat is het nou precies? Want een duik in de geschiedenis leert dat adobo niet overal ter wereld hetzelfde is.
Je ziet het in de Mexicaanse-, in de Puerto Ricaanse- én in de Filipijnse keuken. Toch is adobo overal totaal verschillend. Niet alleen qua smaak, maar ook als het om presentatie gaat.
Wat is adobo?
First things first: wat is de betekenis van het woord adobo? Dat klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is en is sterk afhankelijk van de plek waar je het vraagt. Vrij vertaald is adobo afgeleid van het Spaanse woord ‘adobar‘. Dat betekent zoiets als ‘marineren’ en is een overblijfsel van één van de vele Spaanse bezettingen die in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. De Spanjaarden namen het woord met zich mee en noemden al het gemarineerde eten dat ze niet kenden simpelweg adobo.
Op sommige plekken is adobo een droog kruidenmengsel terwijl op andere plaatsen de kruiden worden gecombineerd met azijn en verse ingrediënten om een marinade te maken. In de Filipijnen is het juist weer geen van beide, maar een compleet op zichzelf staand gerecht.
Vakantieheimwee? Deze zomerse Spaanse gerechten zet je ook hier makkelijk op tafel
Spaanse adobo
In Spanje verwijst adobo naar een marinade die bestaat uit rauwe eiwitten in azijn, kruiden en aromaten zoals piment, verse knoflook en laurierblaadjes. Het vlees marineert een paar uur (of soms zelfs dagen) in het mengsel. Dat wordt overigens aangelengd met olijfolie of wijn waarna het op lage temperatuur gestoofd wordt.
Caribische adobo
Carbische adobo wordt gezien als droge kruidenmix. Op de eilanden was het van oorsprong lastiger om aan verse ingrediënten als knoflook te komen. Ook olijfolie en wijn waren moeilijk verkrijgbaar en peperduur. De bevolking paste zich tijdens de Spaanse bezetting aan en gebruikte droge ingrediënten zoals knoflookpoeder in plaats van verse en liet de olie en wijn helemaal achterwege.
Tegenwoordig wordt adobo overal in het Caribisch gebied gebruikt als een droge kruidenmix voor verschillende gerechten. De mix bestaat uit paprika, oregano, komijn, knoflookpoeder, uienpoeder en kurkuma. Deze adobokruiden worden gebruikt als droge pekel en aan sauzen als mojo of sofrito toegevoegd. Door de jaren heen is er ook een vloeibare variant ontstaan. Hierbij wordt azijn of sinaasappelsap aan de kruidenmix toegevoegd en tot een pasta gemixt.
Mexciaanse adobo
Mexicaanse adobo is misschien wel de meest bekende van allemaal. De saus uit het Noord-Amerikaanse land bestaat voornamelijk uit gedroogde chilipepers zoals guajillo en ancho. Deze worden samen met azijn of citrussap gemarineerd en tot een dikke pasta gedraaid. Daarna wordt het geheel op smaak gebracht met aromaten zoals knoflook, komijn en oregano.
Een ander hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken is chipotle in adobo, dit zijn gerookte en gedroogde jalapeño die worden bewaard in een marinade van tomaten, chilipepers, knoflook, azijn en kruiden. Het resultaat is een pittig en rokerig product dat wordt toegevoegd aan allerlei Mexicaanse gerechten.
Filipijnse adobo
Filipijnse Adobo wordt gezien als het nationale gerecht van de Filipijnen. Voor de kolonisatie van Spanje werd er in de Filipijnse keuken al vaak vlees, gevogelte en vis gemarineerd in azijn om bederf te voorkomen. Naast azijn, zijn sojasaus, laurierblaadjes en zwarte peperkorrels hierbij de belangrijkste ingrediënten.
Toch is dit niet het originele recept, want toen Chinese handelaren in de 9e eeuw op de Filipijnen aankwamen, brachten ze sojasaus met zich mee. De smaakmaker werd al snel aan de marinade toegevoegd. De eerste versies van adobo in Filippijnse stijl wordt ook wel ‘witte adobo’ genoemd, omdat er geen sojasaus in zat.
Adobo in de rest van de wereld
Als je de Spaanse geschiedenis in kaart brengt, zie je in ieder land waar de Spanjaarden zijn geweest sporen van de kookmethode terug. Je vindt variaties in landen als Peru, Uruguay, Portugal en zelfs India.
Meer inspiratie
- Waarom zijn sommige soorten zout duur – en is dat het waard?
- Dit is waarom je rimpelige aubergines moet kopen in de winkel
- Wat zijn kappertjes precies – en welke soorten bestaan er?