8x lekkere recepten met rigatoni (onze favoriete pastasoort)
Rigatoni, met zijn kenmerkende ribbels en holle vorm, is een pastasoort die vaak wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en stevige textuur. Maar waar komt rigatoni eigenlijk vandaan? Culy zocht het voor je uit en deelt acht recepten met rigatoni die je zeker moet proberen!
8 lekkere recepten met rigatoni
Waar komt rigatoni vandaan?
Rigatoni is een traditionele Italiaanse pastasoort, afkomstig uit de regio Lazio, waar Rome de hoofdstad van is. De naam ‘rigatoni’ komt van het Italiaanse woord ‘rigati’, wat ‘gestreept’ betekent, een verwijzing naar de ribbels aan de buitenkant van de pasta. De ribbels en holle binnenkant helpen saus vast te houden, waardoor elke hap een explosie van smaak is.
De ribbels van rigatoni worden gevormd door het gebruik van speciale bronzen mallen tijdens het productieproces. Het deeg wordt door deze mallen geperst, wat niet alleen zorgt voor de ribbels, maar ook voor een iets ruwere textuur.
Waar leent rigatoni zich goed voor?
Rigatoni is perfect voor hartige, dikke sauzen die goed in de buisjes blijven zitten en aan de ribbels blijven kleven. Denk aan rijke tomatensauzen, romige kaassauzen of stevige ragù’s. Hier zijn enkele heerlijke recepten die perfect zijn voor rigatoni-pasta.
1. Rigatoni Pasta Amatriciana
Een klassieke Romeinse saus met guanciale (spek), tomaten en pecorino kaas. Het geheim zit ‘m in het gebruik van goede ingrediënten (San Marzano-tomaten, lekkere guanciale of pancetta) én het feit dat je de pastasaus een tijdje laat garen in een afgesloten pan in de oven. Reken dus op véél smaak en veel gemak.
> Naar recept: rigatoni met pittige tomatensaus en spek (pasta Amatriciana)
2. Pasta met Paprikasaus
Deze pasta met paprikasaus en burrata is zó lekker dat je ‘m de volgende dag opnieuw wil maken. Dat zit hem in de rokerige smaak van de paprika, die onweerstaanbaar is. Die paprika halen we overigens gewoon uit een pot; soms hoeft het allemaal niet te moeilijk.
> Naar recept: rigatoni met romige paprikasaus en burrata
3. Pasta met Gehakt en Pecorino
Een eenvoudig maar heerlijk gerecht met sappig gehakt, zoute, hartige pecorino kaas en geurige rozemarijn. Meer heb je niet nodig om dit heerlijke gerecht te maken.
> Naar recept: Culy Homemade: rigatoni met een gehaktsausje, Pecorino en rozemarijn
4. Rigatoni met Worst
Een combinatie van sappige worst en een rijke tomatensaus, afgemaakt met Parmezaanse kaas. Deze maaltijd maak je in één pan en binnen 30 minuten – ideaal voor op een drukke werkdag.
> Naar recept: Rigatoni met worst uit het nieuwe Foodies Magazine
5. Rigatoni al Forno Pastaschotel
Een ovenschotel met rigatoni, een romige saus, gehakt en veel kaas. Perfect voor een gezellige familiemaaltijd waarbij de pasta een heerlijke knapperige bovenlaag krijgt.
> Naar recept: Culy Homemade: Rigatoni Al Forno (makkelijke pasta ovenschotel)
6. Pasta alla Norma
Een Siciliaanse klassieker met aubergine. De pasta biedt een stevige basis die de rijke smaken van de saus goed vasthoudt.
> Naar recept: pasta alla norma (dé beroemde pasta met aubergine)
7. Pasta met Worst
Een eenvoudig recept waarbij de de pasta perfect samengaat met de kruidige smaken van de worst en de tijm. Dit is er eentje voor in je vaste repertoire.
> Naar recept: pasta met worst, prei, citroen en tijm (klaar in 20 minuten!)
8. Pasta alla vodka
Als je op social media zit en van pasta houdt kan de hype rondom dit gerecht je bijna niet zijn ontgaan: pasta alla vodka. Dit recept is super makkelijk en snel. Bovendien maak je het met ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt.
> Naar recept: de makkelijkste Pasta alla Vodka ooit
Waar kun je rigatoni door vervangen?
Mocht je de pastasoort niet in huis hebben, dan zijn penne, ziti of bucatini goede alternatieven. Deze pastasoorten hebben ook een holle vorm en kunnen sauzen goed vasthouden, hoewel ze vaak een gladder oppervlak hebben.
Italiaanse en Amerikaanse rigatoni
Ons viel op dat de rigatoni die door Amerikaanse chefs zoals Carla Lalli Music wordt gebruikt, vaak korter en steviger lijkt dan wat je in Nederlandse winkels vindt. Dit verschil kan komen door de variëteit in merken en productiemethoden. In Nederland wordt er vooral pasta van Italiaanse merken gegeten, maar in Amerika produceren ook Amerikaanse bedrijven pastasoorten.
Het soort tarwe (bijvoorbeeld harde vs. zachte tarwe) dat wordt gebruikt en de manier waarop de pasta wordt gedroogd hebben invloed op de buisvorm en stevigheid van de pasta. Pastasoorten die met harde tarwe zijn bereidt hebben een hoger eiwit- en glutengehalte. Een hoger glutengehalte kan leiden tot stevigere pasta die beter zijn vorm behoudt tijdens het koken.
Dus, of je nu kiest voor een klassieke Amatriciana of een gezellige ovenschotel, onze rigatoni-recepten zullen je nooit teleurstellen.
Meer pasta recepten?
- De lekkerste snelle pasta’s met maximaal 4 ingrediënten
- Culy Homemade: pasta alla vodka met pompoen
- Romige gepofte knoflookpasta van Donna Hay