Absint: alles wat je wilt weten over deze groene sterkedrank
Met zijn groene tint ziet het drankje er wat mysterieus uit (als een heksendrank, zoals kinderen zouden zeggen): absint. Of nou ja, drankjeโฆ Met alcoholpercentages tussen de 50 en 80 (!) procent is het gerust een flink sterke drank te noemen. Maar waar wordt absint precies van gemaakt, en hoe drink je het?
Absint staat bekend om zijn bittere smaak, die afkomstig is van de zeldzame plant absintalsem. Een stofje in de bladeren van die plant geeft absint ook de groene kleur. De drank wordt minder bitter gemaakt door andere kruiden, zoals anijs, venkel en koriander.
Absint: een omstreden drank
De geschiedenis van absint is op zโn zachtst gezegd wat hobbelig te noemen. De drank werd voor het eerst gebrouwen in de 19e eeuw en werd toen ook een bekende alcoholische volksdrank in Europa en de VS. Vooral kunstenaars waren fan, omdat absint hen veel inspiratie gaf (gohโฆ).
Maar niet veel later veranderde het imago drastisch: men zag dat liefhebbers van absint last kregen van slapeloosheid, hallucinaties en psychiatrische ziektes.ย Dat โabsintismeโ zou vooral komen door thujon, een stof die in absintalsem zit. In de 20e eeuw werd de drank dan ook op veel plekken wettelijk verboden.
LEES OOK:ย 7 x heerlijke toetjes met sterke drank
Gelukkig is het idee dat absint hersenschade zou veroorzaken, inmiddels ontkracht: er blijkt veel minder thujon in de drank te zitten dan eerder werd gedacht. Te veel absint drinken is nog steeds slecht โ maar zorgt niet voor andere effecten dan te veel alcohol drinken in het algemeen. Sinds 2005 kun je de drank dan ook weer veilig kopen in Nederland.
Zo drink je absint
Lang verhaal kort: als je het met mate drinkt, is absint juistย een absolute musthave in je barcart. Je kunt de drank puur drinken, maar om de bitterheid wat te compenseren, wordt er meestal suiker toegevoegd. Dat gebeurt door een suikerklontje op een absintlepel op het glas te leggen, en daar koud water overheen te druppelen, zodat er suikerwater in de drank komt. In de absintlepel zitten dan ook gaatjes om dat mogelijk te maken.
LEES OOK:ย Cheers: de lekkerste digestieven om te drinken na het eten
De suiker wordt ook weleens eerst in de drank gedoopt en vervolgens geflambeerd โ dat ziet er extra indrukwekkend uit, maar is wel vrij gevaarlijk met echt sterke absint.
De drank leent zich ook uitstekend voor cocktails, maar het is wel zaak om dan niet te veel te gebruiken. Bij Ayla in Rotterdam dronken we bijvoorbeeld ooit een cocktail met onder andere Turkse roos, munt gin, rabarber en absint, en de inmiddels gesloten cocktailbar Stirr combineerde absint met wodka, huisgemaakte kardemomsiroop, citrus en eiwit.
Meer speciale dranken:
- Alles over amaro: Italiaanse kruidenbitter (niet te verwarren met amaretto)
- Alles over de geschiedenis van gin รฉn de gin-tonic
- Mezcal: hรฉt populaire Mexicaanse drankje van dit moment