Bloemkool uit de oven: 10x de lekkerste recepten om van te smullen
Bloemkool uit de oven is al jaren een trend. Door deze groente langzaam te garen wordt ‘ie heerlijk zoet en nootachtig. Daarnaast is geroosterde bloemkool een geweldige drager voor verschillende smaken. Wij hebben daarom 10x de lekkerste recepten voor bloemkool uit de oven verzameld.
Al deze recepten vragen om de gewone witte bloemkool. Maar wist je dat er ook gele en paarse bloemkool bestaat? Deze bevatten meer antioxidanten, maar ze smaken hetzelfde als de witte ‘normale’ bloemkool. Mocht je je gerecht nog een kleurexplosie willen geven, gebruik deze dan een keer!
Zo snijd je een bloemkool (of broccoli) zonder een troep van je keuken te maken
10x de lekkerste recepten met bloemkool uit de oven
1. Hele (gekruide) bloemkool uit de oven met chili en citroen
We beginnen meteen met het ultieme basisgerecht voor een hele (gekruide) bloemkool uit de oven. Naast dat zo’n goudgele bol er super indrukwekkend uitziet, is ‘ie ook nog heerlijk Oosters gekruid. Varieer met de kruiden en specerijen om ‘m aan te passen aan jouw wensen en smaken.
> Naar het recept: hele (gekruide) bloemkool uit de oven met chili en citroen
2. Bloemkoolnuggets uit de oven
Wel zin in bloemkool, maar niet in een hele geroosterde bloemkool? Maak dan eens deze bloemkoolnuggets met rijst. Een perfecte maaltijd voor op een doordeweekse dag, of zonder de rijst een ideaal borrelhapje!
> Naar recept: bloemkoolnuggets uit de oven (“luie tempura”) met rijst
3. Salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa
Een salade saai? Welnee! Met deze perfect crunchy bloemkoolroosjes, knapperig gegrilde kikkererwten, tomaat, ei, tahin en groene harissadressing waan je je heel even in de saladehemel. Klinkt misschien als veel werk, maar we beloven je dat dat echt niet zo is.
> Naar het recept: salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa
4. Kip en bloemkool met mangochutney
Makkelijker dan deze traybake wordt het niet! Een snel, makkelijk en gezond gerecht voor de dagen waarop je ontzettende trek hebt en niet te lang in de keuken wil staan. Laat de oven dan lekker het werk voor je doen.
> Naar het recept: kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat
5. Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten
Met een bloemkoolsteak-recept wordt écht de veelzijdigheid van deze prachtige groente benadrukt. Door de steak licht te kruiden komt de zoete smaak van de bloemkool goed naar voren. Daarnaast brengt de Spaanse romescosaus wel de nodige pit aan dit gerecht. Oh, en het is ook nog eens 100% vegan!
> Naar het recept: bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten
6. Gezonde bloemkoolsoep (met een Aziatisch tintje)
Een soep is altijd de beste maaltijd na een lange dag. Je warmt er van op, je krijgt toch je vitamineboost en je smaakpapillen hebben alle reden om tevreden te zijn. Deze gezonde bloemkoolsoep met een Aziatisch tintje is daar het perfecte voorbeeld van.
> Naar het recept: gezonde bloemkoolsoep (met een Aziatisch tintje)
7. Wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola
Bloemkool als lunch? Dat kan zeker wel, als je ‘m serveert in een wrap met frisse bosui en koriander. Deze kleurrijke wraps zitten bomvol smaak, en zijn ook nog eens even gezond als ze eruitzien. Dat wordt smullen!
> Naar het recept: gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola
8. Crispy bloemkool met sriracha en Japanse mayonaise
Eigenlijk is dit gewoon een soort Aziatische twist op het frietje met mayonaise. Maar dan nog lekkerder. Dat komt door het knapperige jasje van panko en de topping van Japanse mayo, hot sauce, verse koriander en bosui. De ideale weekend-snack!
> Naar het recept: crispy bloemkool met Sriracha en Japanse mayonaise
9. Noedelsalade met miso-bloemkool
Deze noedelsalade is heerlijk als lunch, of zonder de noedels als onderdeel van een maaltijd. Het voordeel hiervan is namelijk ook dat ‘ie zowel koud als warm super lekker is. Dit is zonder twijfel één van onze favoriete lunchgerechten!
> Naar het recept: makkelijke noedelsalade met miso-bloemkool
10. Hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache
Romanesco is het groene broertje van de bloemkool. Ze lijken heel veel op elkaar, maar bij de romanesco hebben de roosjes ook nog eens een soort decoratieve puntjes. En wat wij in dit recept met romanesco doen, kun je één-op-één toepassen op bloemkool. Doen, want de combinatie met beurre noisette en pistache is echt zálig.
> Naar het recept: hele geroosterde romanesco met beurre noisette en pistache
Nog meer bloemkool-recepten?
- Minestrone met bloemkool, spelt, wortel en dille
- Makkelijke Midden-Oosterse bloemkoolcouscous met ovengroente
- Hartig-zoete penne met geroosterde bloemkool en rozijnen