Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 10 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

9 gulden regels uit de Japanse (e)etiquette

De Japanse keuken is populairder dan ooit. Matcha lattes zijn bij bijna elke koffiezaak te bestellen, onigiri en dampende kommen ramen duiken overal op en Japanse restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar de verfijnde gerechten zijn slechts één kant van het verhaal. Wat deze keuken bijzonder maakt, is de diepgewortelde etiquette. In Japan is hoe je iets eet net zo belangrijk als wat je eet.

Dit zijn 9 gulden regels die je in gedachten moet houden als je aan tafel schuift in Japan

Knoop ze vast in je oren voor die Japanreis.

1. Zeg ‘Itadakimasu’ voordat je begint

Voordat je je eerste hap neemt, zeg je ‘Itadakimasu’ (ofwel: ‘Ik ontvang nederig’). Dit is een manier om dankbaarheid te tonen aan iedereen die betrokken is bij het bereiden van de maaltijd – van de chef tot de boeren. Het is een kleine, maar belangrijke traditie die waardering en respect uitdrukt.

2. Gebruik eetstokjes met respect

Een van de belangrijkste Japanse etiquette: gebruik eetstokjes met respect. Het hanteren van eetstokjes (hashi) komt met een waslijst aan do’s en don’ts. Prik nooit je stokjes rechtop in een kom rijst – dit doet denken aan begrafenisrituelen. Geef ook nooit eten van stokjes naar stokjes door; dit is gereserveerd voor crematierituelen.

3. Slurpen mag (en wordt gewaardeerd!)

Waar in veel culturen slurpen als onbeleefd wordt beschouwd, is het in Japan een compliment aan de kok. Bij het eten van ramen of udon-noedels wordt slurpen aangemoedigd. Het laat zien dat je geniet!

Makkelijke ramen bowl tantanmen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

4. Geen verspilling

Japanse etiquette en culinaire tradities draaien om eerbied voor voedsel. Het wordt als onbeleefd gezien om voedsel te laten liggen op je bord. Schep alleen op wat je kunt eten en wees bewust van de porties. Dit principe is diep geworteld in de Japanse mentaliteit van ‘mottainai‘ – het besef van verspilling.

5. Sake eerst, dan bier

Als je dineert met een groep en er wordt alcohol geschonken, zorg er dan voor dat je niet zelf je glas vult. Wacht tot iemand anders dit voor je doet en vul in ruil daarvoor het glas van een ander. Begin de maaltijd vaak met een glas sake of een gezamenlijke ‘kampai’ (‘proost’) voordat je overschakelt op bier of andere dranken.

Sake met yuzu bij NAZKA
Nazka

6. Soep mag je direct uit de kom drinken

In Japan wordt soep niet altijd met een lepel gegeten. Bij misosoep of andere bouillons zonder noedels is het gebruikelijk om de kom aan je mond te brengen en te drinken. Groenten en tofu kun je met je stokjes oppakken.

7. Wees zuinig met sojasaus

Meng je sojasaus en wasabi niet door elkaar en proef de sushi eerst voordat je de sushi in de sojasaus doopt. Het is not-done om je sushi te verzuipen in sojasaus, omdat dan de delicate smaak van de vis wordt overstemd. Wil je graag een beetje toevoegen na je eerste hap? Doop de sushi dan met beleid in de sojasaus.

Bij nigiri geldt: probeer de sushi aan de viskant in de sojasaus te dopen, nooit aan de rijstkant. Ook voor wasabi geldt: proef de sushi eerst en voeg dan eventueel wat toe. Vaak wordt er in Japan al wat wasabi op de sushi gedaan voor het geserveerd wordt.

8. De rijst is heilig

Rijst is een fundamenteel onderdeel van de Japanse maaltijd en wordt met diep respect behandeld. Dat blijkt uit de volgende Japanse etiquette: laat geen korrel achter in je kom. Het wordt als zeer oneerbiedig gezien om rijst te verspillen, aangezien het historisch gezien symbool staat voor leven en voorspoed.

Haringsushi
Bron: Melvin Sturm voor Culy

9. Zeg ‘Gochisousama deshita’ na het eten

Na het voltooien van je maaltijd zeg je ‘Gochisousama deshita’ (‘Dank voor het heerlijke feestmaal’). Met deze Japanse etiquette toon je je waardering voor de kok en het eten dat je hebt genoten. Het is een beleefde en gebruikelijke afsluiting van de maaltijd.

Meer lezen over de Japanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.