9 interessante weetjes over de Napolitaanse pizza
In het kookboek van de Napolitaanse pizza-vereniging Associazione Verace Pizza Napoletana (nu ook vertaald in het Nederlands) vind je interessante pizza-weetjes. Wij zetten er 9 op een rij.
1. De Napolitaanse pizza heeft geen beroemde uitvinder, maar is het resultaat van de vindingrijkheid van het Napolitaanse volk.
2. Het recept voor Napolitaans pizzadeeg telt slechts 4 ingrediënten: water, bloem, zout en gist.
3. Bij het maken van de deegbodem mag de pizzaiolo alleen zijn handen gebruiken. Het gebruik van een deegroller of machine om de bodem te maken is strikt verboden!
4. Het gebruik van kruiden en specerijen op een Napolitaanse pizza is toegestaan. Maar wel op voorwaarde dat deze niet strijdig zijn met de Napolitaanse gastronomische traditie. Een blaadje basilicum is helemaal volgens de regels. Een stuk citroengras of galangawortel daarentegen…
5. Wat in Rome de pizza Napoletana heet – een pizza met tomaat, mozzarella, ansjovis en kappertjes - wordt in Napels juist aangeduid als pizza Romana.
6. Een Napolitaanse pizza bak je 60 tot 90 seconden op 485 graden. In een houtoven!
7. De diameter van een Napolitaanse pizza mag na het bakken niet groter zijn dan 35 cm.
8. Een Napolitaanse pizza moet na het bakken makkelijk dubbel te vouwen zijn tot een libretto (boek).
9. Een van de kenmerken van de Napolitaanse pizza is de opstaande rand. Die heet cornicione.
foto bovenaan: Vittorio Sciosia