Van soto tot sandwich: 9 gerechten die je kunt maken met frietsticks
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F04%2Ffrietsticks.jpeg)
We snacken heus wel eens van een zakje frietsticks (je weet wel: die dunne aardappelsticks die bij de chips liggen in de supermarkt). Maar wist je dat je ook een paar hele lekkere gerechten kunt maken met diezelfde chips? In sommige landen doen ze dat zelfs al jaren.
9x gerechten met shoestring fries
In Amerika kennen ze ze trouwens ook, daar noemen ze ze ook wel ‘shoestring fries’ of ‘shoestring potatoes‘. Doelend op hun dunne vorm (net zoals van een schoenveter) natuurlijk. Je kunt ze zelf maken óf gewoon in een zakje in de supermarkt kopen natuurlijk – doen wij ook vaak genoeg. Hier zijn een paar leuke gerechten die je kunt maken met deze knapperige, dunne aardappelsticks:
1. Bij de soto of saoto
Frietsticks bij je avondeten kennen we vooral uit de Indonesische en Surinaamse keuken. In de Indonesische en Surinaamse keuken worden frietsticks vaak toegevoegd aan een kom dampende soep. Denk bijvoorbeeld aan soto (Indonesisch) of saoto (Surinaams). De frietsticks geven de soep een heerlijk krokant element en maken je maaltijd extra spannend. Voeg ze toe aan je kom net voor het serveren, zodat ze lekker crunchy blijven.
2. Sambal goreng kentang
Nog zo’n iconisch gerecht uit de Indonesische keuken: sambal goreng kentang. Je bakt de frietsticks met een geurige boemboe van sambal, ui, knoflook, laos, suiker, ketjap en laurier. Het resultaat is een heerlijk pittige snack die je kunt serveren met bijvoorbeeld rijst of een stukje vlees. Het kan met verse friet, maar vaker nog treffen we de variant met frietsticks. Hier vind je een lekker recept.
3. Op een burger
De Cubaanse versie van een hamburger wordt ook wel een frita genoemd (dat betekent ‘gebakken’ in het Spaans). Deze burger bestaat uit een platte stuk burgervlees met flink wat specerijen, en vooral veel gerookt paprikapoeder. De burger gaat op een Cubaans broodje (een zacht wit bolletje) en wordt afgemaakt met gesnipperde rauwe ui, ei, én… frietsticks voor een crunch bij elke hap!
4. Als crunchy topping op soep
Een zachte, zalvige soep wordt nóg lekkerder met iets knapperigs on top. In plaats van noten of gefruite uitjes (zoals je bijvoorbeeld bij Japanse ramen zou doen) kun je daar ook heel goed fritessticks voor gebruiken. Bijvoorbeeld in deze bloemkool/preisoep met gefrituurde kaascroutons en frietsticks. Lekker!
5. Portugese bacalhau à brás
Ook in de Portugese keuken zijn ze dol op frietsticks. Daar noemen ze het ‘batatas fritas caseiras‘ en in de Portugese supermarkt vind je er grote zakken van, én worden ze zelfs vers gebakken waar je bij staat. Een bekend gerecht dat ze ermee maken, heet ‘bacalhau à brás‘ en bestaat uit bacalhau (dit is een gezouten en gedroogde klipvis), gebakken met ui, knoflook en ei. Daarop gaan peterselie, zwarte olijven en de batatas fritas caseiras. Jamie Oliver heeft er een goed recept voor.
6. Bij een stukje vlees
In België wordt het gerecht steppegras friet ook veel gegeten. Deze frietsticks (die vergelijkbaar zijn met de Amerikaanse shoestring fries) worden geserveerd bij een stevig stuk vlees zoals biefstuk, varkenshaasje of schnitzel. De frietsticks zorgen voor extra krokantheid bij het zachte vlees en passen perfect bij een flinke jus of saus.
7. Bij mosselen
Mosselen zijn al een klassieker op zich, maar wat dacht je van frietsticks erbij? Die hebben twee functies: allereerst voegen ze een beetje knapperigheid toe aan de zachte mosselen en hun saus, en zorgen ze dus voor net dat beetje extra textuur. Daarnaast zuigen ze de smaakvolle mosselbouillon op. Hierdoor krijg je twee keer zoveel smaak bij elke hap.
8. In je salade
Ook in salades geven de frietsticks de perfecte crunch! Vooral in een frisse avocadosalade, krijg je een perfecte balans tussen fris, zout en lekker krokant. Of probeer het eens in een Caesar salade! Natuurlijk kun je in principe deze frietsticks aan elke salade toevoegen.
9. Lobster roll
Wat we ook écht een aanrader vinden – en helemaal met die typische Culy-twist – is om frietsticks te gebruiken als crunchy topping op een lobster roll. Stel je voor: een zacht briochebroodje gevuld met boterige, malse stukjes kreeft en een romige dressing. En dan… de perfecte finishing touch: een flinke hand frietsticks erbovenop. Ben je al aan het watertanden?
Meer chips in gerechten:
- Vichyssoise (romige aardappel-preisoep) met chips en ‘kaviaar
- Van chips een luxesnack maken: zo doe je dat
- Franse omelet met boursin en chips (uit ‘The Bear’)