8 variaties op de klassieke meloen met ham
Als er één gerecht is dat ‘zomer’ schreeuwt, is het de klassieke combinatie van meloen met ham wel. Lekker door de zoete meloen en hartige rauwe ham, en ideaal om op feestelijke manieren te serveren. Wij geven je een aantal serveertips, kijk je mee?
Tip: zorg ervoor dat je meloen goed rijp is. Wij kiezen meestal voor galiameloen, maar cantaloupe is ook een goede optie. Je controleert of een meloen rijp is door op de schil te drukken vlak naast het ‘kruintje’. Als dit meegeeft en hij zoet ruikt, is je meloen rijp.
1. Klassiek
Of je de ham nu over de meloen drapeert of eromheen wikkelt, lekker is het hoe dan ook!
2. Op een spiesje
Leuk voor tijdens een feestje: op een spiesje. Gebruik een meloenlepeltje (te koop bij de meeste kookwinkels) om mooie bolletjes te steken.
3. Met mozzarella
Meloen met rauwe ham is al smaakvol, maar in combinatie met de zachte smaak van mozzarella al helemaal! Zorg er wel voor dat je buffelmozzarella gebruikt en dat je deze op smaak brengt met een beetje olijfolie, peper en zout.
4. Losse stukjes meloen
Organiseer je een feestje en wil je lekkere snacks serveren op grote schalen? Dan is een enkel stukje meloen gewikkeld in rauwe ham ook een goede optie.
5. Canapés
Of serveer het als amuse op een (neutraal smakend) toastje.
6. Als soep
Heel anders, maar zéker een aanrader is meloensoep met (eventueel krokant gebakken) rauwe ham. Klik hier voor een recept.
7. Salade
Ook kun je een smaakvolle salade maken van meloen en rauwe ham. Serveer bijvoorbeeld met buffelmozzarella, pesto of tapenade, rucola, cress en tomaatjes. Of wat dacht je van babyspinazie?
8. Even wachten… Pizza!
Tot slot de meest opmerkelijke in het rijtje. Beleg je pizza bianco eens met kleine stukjes meloen, rauwe ham, feta en peterselie. Uiteraard wel nadat de bodem is gebakken.