8 x de lekkerste stoofpotjes voor de koude dagen
Hoe kouder de dagen worden, hoe meer zin we op de Culy-redactie krijgen in troostende, warme stoofpotjes. Een basis van wijn of bier, flink wat rozemarijn en laurier erin, lekker veel groenten en af en toe vlees: hmmm. Klinkt dat jou ook als muziek in de oren? We zetten de lekkerste stoofpotjes voor je op een rij.
Sommige van de recepten in dit rijtje zijn vrij snel te maken, maar andere stoofpotjes kunnen uren duren. Gelukkig kun je ze gemakkelijk een (weekend)dag van tevoren maken. Sterker nog: dan trekken de smaken juist nog meer in.
Ook een goed idee: in één keer een grote portie maken en die dan in delen invriezen. Hoef je die op een druilerige dag alleen nog in de magnetron te schuiven.
Stoofpotje van buikspek, spekblokjes & paddenstoelen
Vers buikspek, gezouten buikspek, room én cider: dat blijkt dus een heerlijke combinatie. Dat ontdekten we door Gill Meller, de chef-kok bij River Cottage die in zijn kookboeken de heerlijkste seizoensrecepten verzamelt. Wij zijn fan!
Gill: “Ik serveerde dit stoofpot je voor het eerst aan boord van een vissersboot op open zee op een ijskoude dag. Ik had het de dag ervoor al bereid (altijd een goed idee met een stoofpot) en warmde het op een klein kooktoestel in de stuurhut op. De heerlijke geuren kringelden naar de hongerige vissers aan dek. Ondanks de deining lukte het me de gloeiendhete kommen te serveren; even kon je alleen de wind en de zee horen.”
> Naar recept: Stoofpotje van buikspek, spekblokjes & paddenstoelen met room, cider & peterselie
Heerlijk stoofvlees met bier
Een goede stoofpot maken we het liefst met rode wijn óf bier. Vooral bruin bier geeft een diepe, volle smaak aan je winterse gerechten. Combineer dat met vlees, wortels, uien, laurier, kruidnagels en appelstroop en je hebt het perfecte Hollandse stoofpotje.
Hij moet minstens 2 uur op het vuur staan, maar ook dit stoofpotje kun je van tevoren al maken. Ook heel fijn om in de vriezer te bewaren voor op doordeweekse dagen.
> Naar recept: Heerlijk stoofvlees met bier (+ tips voor de juiste bierkeuze!)
Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen
Stoofpotjes staan nou niet bepaald bekend als vega-proof, maar toch zijn er genoeg varianten te bedenken zonder vlees. Deze maak je bijvoorbeeld met aardappels, linzen en verschillende groenten; niet alleen lekker vullend, maar vooral ook heel gezond.
Extra fijn: linzen worden veel sneller gaar dan vlees. Deze vegan stoof kun je dus prima doordeweeks maken!
> Naar recept: Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen
Kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met kimchi en buikspek)
Bij stoofpotjes denken we vaak direct aan de Hollandse of misschien Oost-Europese keuken (zoals de Hongaarse goulash). Maar plottwist: ook de rest van de wereld stooft er rustig op los.
Fan zijn we bijvoorbeeld van kimchi jjigae, een verwarmend gerecht op basis van – surprise – kimchi. Voeg daar buikspek, tofu, shiitake en gochujang aan toe en je hebt een verrassend makkelijk Koreaanse maaltijd.
> Naar recept: Culy Homemade: kimchi jjigae (Koreaanse stoofpot met kimchi en buikspek)
Perzische notenstoof (Fesenjān) met kip
Van Korea reizen we naar Iran: daar vind je namelijk fesenjān. Tot onze grote spijt nog niet zo bekend in ons kikkerlandje, want lekker dat het is! Je maakt het met flink wat walnoten, kip en onder andere saffraan en granaatappelmelasse als smaakmakers.
En ja, we beloven dat het lekkerder is dan het er wellicht uit ziet.
> Naar recept: Culy Homemade: Perzische notenstoof (Fesenjan) met kip en granaatappel
Stifado: een Griekse runderstoofpot
Nog zo’n leuk buitenlandse stoofpotje: stifado! Dat maken ze in het zonnige Griekenland van rundvlees, tomaten(blokjes), rode wijn(azijn), flink wat kruiden en kleine uitjes, die speciaal voor stifado worden verkocht. Eet het Griekse stoofpotje los, of met rijst of geroosterde aardappel.
Wil je wat meer uitpakken rond de feestdagen? Je kunt dit traditionele Griekse gerecht ook met konijn maken.
> Naar recept: Stifado: een Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes
Suqaar (Somalische stoofpot met rundvlees)
We gaan vrolijk verder met de stoofpotjes met rundvlees; wie had kunnen bedenken dat daar zóveel varianten van bestonden? Naast de Hollandse pot van rundvlees met bier en appelstroop en de Griekse variant met tomaat, zetten we suqaar in de spotlights: een makkelijk Somalisch stoofpotje.
Hoe je dat maakt, wordt je uitgelegd door Hawa Hassan, één van de auteurs van In Bibi’s Kitchen. Daarin vind je heerlijke gerechten uit de Afrikaanse keuken, specifiek uit de landen aan de Indische oceaan, zoals Eritrea, Kenia en Mozambique. En Somalië, dus.
> Naar recept: Zo maak je Somalische suqaar (stoofpot met rundvlees) uit In Bibi’s Kitchen
Snelle visstoofschotel met olijven
Stoofpotjes kun je niet alleen vega of met vlees maken, maar ook met vis! Dan haal je meteen de zomer een beetje terug in huis. Deze snelle visstoofschotel met olijven werd op tafel getoverd door Alison Roman, in het fantastische kookboek Lekker Thuis.
Alison: “Ik geef toe: dit recept is wat basic, maar soms is basic juist goed. Basic is behaaglijk. Basic is een knoflookrijke, wittewijnachtige tomatenbouillon die zich over jouw kostbare vis en zeevruchten ontfermt, ze zachtjes verwarmt en alles zo lekker laat smaken dat het je niets meer kan schelen dat je veel geld voor ze hebt neergeteld. Basic is lekker makkelijk voor door de week.” Zo zien we het graag.
> Naar recept: Snelle visstoofschotel met olijven voor door de week (van Alison Roman)