Mung bonen, zwarte kikkererwten, adzuki bonen… 7x de tofste peulvruchten op een rij (inclusief recepten!)
Op de redactie kunnen we geen genoeg krijgen van peulvruchten: ze zijn veelzijdig, vullend en ook nog eens supergezond. Maar het aanbod van peulvruchten is inmiddels zó groot, dat ook wij weleens de weg kwijt zijn – en het is natuurlijk zonde om telkens weer dezelfde bekende soorten mee naar huis nemen. Daarom zetten we 7x de tofste peulvruchten op een rijtje.
We beloven je: na het lezen van dit artikel kun je jezelf voortaan een echte peulvruchtenexpert noemen.
Wat zijn peulvruchten?
Doperwtjes zijn peulvruchten, maar linzen ook, en bruine bonen ook… Hoe zit dat dan precies? ‘Peulvruchten’ is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei verschillende planten waarvan we de peulen (denk hierbij aan sperziebonen) of de zaden uit de peulen (zoals bij linzen) eten.
Het zijn heel eiwitrijke producten en ze worden dus in de schijf van vijf ook bij vlees en vleesvervangers gerekend. Maar verse peulvruchten zoals snijbonen en sperziebonen worden vaak tot de categorie groenten gerekend vanwege de grote hoeveelheid vitamine C die ze bevatten. Helemaal healthy dus!
7x toffe peulvruchten
Nu je alle ins & outs over peulvruchten weet, ben je natuurlijk benieuwd welke je dan zelf het beste kunt kopen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met onze 7 favoriete peulvruchten, hoe ze smaken en hoe we deze het liefst eten.
1. Witte bonen
Misschien wel onze ultieme favoriet: de witte boon! Deze veelzijdige peulvrucht zit vol met vezels en eiwitten, wat het een perfecte vervanger maakt voor vlees of ei. Deze boon is wat steviger dan de bruine boon en is van zichzelf vrij flauw van smaak: hierdoor nemen ze makkelijk andere smaken in zich op. Ze smaken dus heerlijk in een stoofpotje of salade, maar onze favoriete manier om ze te eten is in een witte bonensoep met chipotle en groene kruiden.
2. Mung bonen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar mung bonen zijn helemaal trending! In de Ayurvedische keuken worden deze bonen al duizenden jaren gebruikt en hun oorsprong ligt dan ook in India.
Deze kleine groene boontjes zijn licht verteerbaar en zitten vol eiwit, waardoor ze perfect in een gezond dieet passen. Ze komen het best tot hun recht in Indiase gerechten zoals dahl (vervang de linzen dan door mung bonen) maar fleuren met hun felgroene kleur eigenlijk elk gerecht op. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze mung bonen pannenkoekjes; echt een feestje op tafel!
3. Tamarinde
Tamar-wat? Tamarinde is volgens trendwatchers dé smaak van 2024, maar wat is dit nou eigenlijk precies? Deze zure vrucht wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en hiervan is vooral het vruchtvlees (waar de zaden in liggen) erg smaakvol. Je koopt dit vervolgens als een plakkerige, dikke puree in een potje.
Culy voorspelt de foodtrends van 2024 (van tamarinde tot shiso)
Maar hoe gebruik je dit dan? Tamarinde werkt geweldig in combinatie met vlees (bijvoorbeeld in een Boeuf Bourguignon), omdat het de bindweefsels in vlees afbreekt waardoor het extra mals wordt. Maar bestrijk ook zeker eens een stukje vis met tamarindesaus voor een sticky sausje met een Aziatische touch. Tot slot is tamarinde heerlijk door een zomerse curry, zoals in deze variant met maïs en tomaatjes.
> Naar het recept: Zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde
4. Pinto bonen
De pinto boon is een klein, bruin boontje met donkere vlekjes. Ze zijn klein, zacht en romig met een aardse smaak. Deze nieuwkomer onder de toffe peulvruchten heeft er een tijdje over gedaan om van Mexico naar Nederland over te steken, maar is nu gelukkig op veel plekken gewoon in de supermarkt te vinden.
Vanwege hun romige structuur en verfijnde smaak doen pinto bonen het geweldig als toevoeging in een chili of burrito. Pinto bonen zijn een ideale vleesvervanger: vervang dus bijvoorbeeld de volgende keer in je Mexicaanse gerecht het gehakt eens door wat extra bonen toe te voegen!
5. Ad(z)uki bonen
We moeten eerlijk bekennen dat deze toffe peulvrucht ook voor ons nog redelijk onbekend. Dit kleine, paarse boontje genaamd Adzuki (of Aduki) is afkomstig uit Japan en wordt daarom in Azië vaak in wokgerechten of salades toegevoegd. De smaak is noot-achtig – een beetje zoals kastanje – en heeft een lichtzoete nasmaak.
Dit zijn de lekkerste Japanse restaurants in Amsterdam (van sushi tot ramen)
Deze gezonde peulvrucht is sinds een tijdje te koop in de supermarkt, dus we kunnen volop gaan experimenteren met deze boon. Bonduelle deelde al een recept voor Adzuki udon soep: die moeten we proberen!
6. Gele spliterwten
Een bekende peulvrucht in de Nederlandse keuken is de groene spliterwt. Maar wist je dat deze vrucht ook nog een geel broertje heeft? Gele spliterwten hebben een wat zoetere smaak dan groene spliterwten; hier wordt erwtenmelk dus ook van gemaakt.
Gele spliterwten zijn misschien wel één van de meest veelzijdige peulvruchten die we kennen. Het smaakt heerlijk in Surinaamse gerechten zoals deze Moksi Alesi (Surinaamse rijst), of in Phulaori (Surinaams-Hindoestaanse balletjes van spliterwten) Ook maakten we al eerder een Aziatische twist op de klassieke oer-Hollandse erwtensoep, waarin de Nederlandse en Aziatische smaken perfect samenkomen.
> Naar het recept: Frisse erwtensoep maken mét een Aziatische twist
7. Zwarte kikkererwten
De laatste in dit rijtje van toffe peulvruchten is er eentje die je wellicht al kent, alleen misschien nog niet in deze kleur. De zwarte kikkererwt is nog niet heel bekend in Nederland, dus we zijn blij dat ook deze sinds kort in de supermarkt verkrijgbaar is. Deze vrucht groeit in India en in een klein deel van Italië, hoewel dit wel twee verschillende soorten zijn.
De zwarte kikkererwt smaakt wat kruidiger en noot-achtiger dan de bruine kikkererwt, maar heeft dezelfde bereiding. Wel zijn deze kikkerwten nóg gezonder, omdat ze meer ijzer en magnesium bevatten. Vervang je reguliere kikkererwten dus eens door de zwarte variant, bijvoorbeeld in deze stoofpot of op een sandwich.
Nog meer peulvruchten
- Zo gebruik je gedroogde peulvruchten optimaal
- Zo bereid je de lekkerste verse peulvruchten
- 10 x de lekkerste recepten met bonen in de hoofdrol