Van marshmallow tot truffel: dit zijn de meest bijzondere soorten gin
Gin is ongekend populair. Reden voor de gin-wereld om niet op de lauweren te rusten, maar om júist met wat bijzondere soorten gin op de proppen te komen! Dit zijn de meest opvallende soorten gin die we de laatste tijd hebben gezien…
Truffel gin
Gin drinken is best… decadent. Dus wat past daar goed bij, qua level der decadentie? Truffel natuurlijk! En zo schiepen distilleerders de truffel gin.
Tot nu toe hebben we vier labels gezien die een met truffel geinfuseerde gin op de markt hebben gebracht: Cambridge Distillery (Engeland), Boar (Duitsland), Bass & Flinders (Australië) en Stone Pine Distillery (Australië). Waar de meeste merken zwarte truffels gebruiken, kiest Cambridge Distillery juist voor witte truffel.
Ook bijzonder: Boar presenteert zichzelf niet zozeer als een ‘truffelgin’: de truffel maakt deel uit van de 13 botanicals die je in deze gin terugvindt, allemaal uit het Zwarte Woud.
Gin met mieren
Ook van Cambridge Distillery (zie hierboven) komt Anty Gin: juist, gin met mieren.
Voordat je gaat steigeren in je stoel: deze gin is gemaakt met de formica rufa, oftewel de rode bosmier. Restaurant Noma in Kopenhagen riep het minuscule insect uit tot delicatesse en ook andere sterrenrestaurants koken graag met de rode bosmier. Die zou namelijk een hele frisse, citroenachtige smaak hebben.
De Cambridge Distillery werkte voor deze Anty Gin samen met het Nordic Food Lab uit Kopenhagen en zocht de bosmieren in de bossen in het Engelse Kent. In elke fles zit het extract van zo’n 62 mieren.
Marshmallow gin
De makers van Naked Marshmallow, een bedrijf uit Engeland, infuseren gin met hun vanille-marshmallows. Daarnaast gaan er ook nog vanillezaadjes in deze gin, dus reken op een uitgesproken vanillesmaak!
Je kunt ‘m het beste zó drinken, on the rocks. De marshmallow gin is jammergenoeg vooralsnog alleen te koop in Engeland, maar misschien waait het trendy drankje binnenkort deze kant op.
Rosé gin
Roze gin is op zich niets nieuws. En rosé gin (met wijn dus) ook niet. Toch is de gin van Wölffer Estate het vermelden waard. Dit is namelijk de állermooiste rosé gin (en roze gin) die we ooit hebben gezien.
Wölffer Estate is een wijngaard in de Hamptons; dat luxe-oord waar rijke New Yorkers vakantievieren. Zowel de rosé als de jeneverbessen voor de gin komen uit hun eigen wijngaard. Verder bevat de gin anijs, venkel, koriander, komijn, kardemom en verse munt.
Helaas hartstikke uitverkocht online én alleen verkrijgbaar in Amerika, maar we hopen dat er een paar flesjes geïmporteerd gaan worden.
Black tomato gin
Van roze gin gaan we naar zwarte gin. Nou ja, de gin zelf is gelukkig gewoon helder transparant. Maar hij wordt wel gemaakt van een zwart vruchtje: de zwarte tomaat, welteverstaan.
Vrienden Léon en Alfred bedachten deze black tomato gin. Léon kweekt zwarte tomaten in zijn moestuin, Alfred is ginliefhebber. De zwarte tomaten worden als extract toegevoegd aan de gin, die ze een paar weken laten trekken. Ook gaat er ziltig Oosterscheldewater in de gin.
Een hele mooie, smaakvolle gin van Nederlandse bodem, die inmiddels bij de meeste slijterijen te koop is.
Gin met motoronderdelen
Als je dacht dat bovenstaande soorten gin bijzonder waren, maak je borst dan maar nat: gin met motoronderdelen. Jawel. The Archeologist is de creatie van Uwe Ehinger; een stoere motorshop in Duitsland. Eigenaar Ehinger Kraftrad is een verzamelaar en speurt al 40 jaar naar bijzondere motoronderdelen. Dat leverde hem de bijnaam ‘The Archeologist’ op.
Bij elke zeldzame motor vraagt hij zich af hoe hij alle onderdelen kan bewaren. Dat idee nam hij letterlijk: op sterk water, oftewel: sterke drank. Oftewel: gin!
Er zijn drie soorten gin, gemaakt met de onderdelen van drie verschillende modellen Harley Davidson. De Knucklehead uit 1947, de Flathead uit ’39 en de Panhead uit ’62. En ja: het is veilig om de gin te drinken. Zo zijn de motoronderdelen uitgebreid schoongemaakt, verzegeld met tin en gemonteerd in staal voordat ze in de fles gingen.
Hoe de gin smaakt, moeten we je verschuldigd blijven: het prijskaartje à € 900,- tot € 1100,- euro per fles is ons iets te gortig…