6 Israëlische gerechten die je nog niet kende
De Midden-Oosterse keuken is hot, en al helemaal die van Israël! De boeken (klik en klik) van Yotam Ottolenghi vliegen over de toonbanken, maar er is meer dan alleen pita’s en hummus.
1. Bourekas
De kans is groot dat je deze deegpasteitjes wel eens eerder hebt gezien of zelfs gegeten, want ze komen oorspronkelijk uit het huidige Turkije (in het Turks heten ze ‘börek’). Immigranten namen deze van filo- of bladerdeeg gemaakte pasteitjes mee naar Israël en pasten ze aan, aan de cultuur daar. In Israël vind je ze veelal gevuld met bijvoorbeeld gezouten kaas, aardappelpuree, champignons, spinazie, kikkererwten of aubergine. Vervolgens worden ze getopt met sesamzaadjes.
2. Jachnun
Jachnun is een gerecht gemaakt van opgerolde flinterdunne laagjes deeg en is bedacht om toch warm te kunnen eten tijdens Sjabbat. Omdat tijdens de rustdag geen elektriciteit of vuur mag worden gebruikt, bedachten Yeminitische joden jachnum, wat de avond van te voren al wordt gebakken. Omdat de oven dan al aan staat, is het toegestaan om de hapjes te eten.
Jachnun wordt geserveerd met geraspte tomaat, skhug (een pittige Yeminitische dip) en hardgekookte eieren.
3. Rugelach
Rugelach is een zoete lekkernij die wat weg heeft van een croissant. Het deeg wordt gemaakt van onder andere roomkaas, waardoor het een zachte smaak en textuur krijgt. Vervolgens kunnen ze worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals bijvoorbeeld rozijnen, walnoten, kaneel, chocolade, marsepein, maanzaad of fruitconserven.
4. Chrein
Chrein is een soort saus of dip en wordt gemaakt van onder andere mierikswortel en rode biet. Het wordt vaak geserveerd bij het typisch Joodse gerecht gefilte fisj en is ontzettend gezond.
5. Malawach
Malawach is een soort plat brood dat gebakken wordt in een pan en bestaat uit knapperige, dunne laagjes deeg met boter. In Israël is het één van de bekendste comfort foods en wordt het vaak gegeten tijdens het ontbijt bij bijvoorbeeld shakshuka, net als jachnun met tomaten, eieren en skhug of overgoten met honing.
6. Malabi
Malabi is een soort pudding gemaakt van melk, room of een combinatie hiervan, en heeft iets weg van de Italiaanse panna cotta. Malabi wordt gemaakt met rozenwater of oranjebloesemsiroop en vaak getopt met honing en pistachenoten.