6 bizarre ingrediënten die soms juist erg goed voor je zijn
Wij eten wel eens ‘vreemde’ dingen. Kikkerbilletjes, springbok, ingewanden… maar vergeleken bij een heleboel niet-Westerse landen is dit helemaal niet zo gek. Zij eten vogelspinnen en sprinkhanen; en dat schijnt ook nog eens goed voor de gezondheid te zijn.
1. Sprinkhanen
Caelifera sprinkhanen, ook wel grasshoppers genoemd,worden vaak gegeten in Mexico. Ze worden gewassen en vervolgens geroosterd met knoflook, limoensap en zout. Deze knapperige snacks bevatten zeer veel goede eiwitten; in een sprinkhaan van 100 gram zit ongeveer 14 gram eiwit. Ze bevatten weinig vet en koolhydraten, maar juist wel weer veel ijzer.
2. Gebakken vogelspinnen
Gebakken vogelspinnen vind je op de straten van Cambodja. Ze worden in ‘t geheel gebakken in een pan met wat knoflook en zout, zodat de buitenkant krokant wordt en de binnenkant zacht blijft. Cambodjanen geloven dat deze ‘delicatesse’ helpt bij het verlichten van rugpijn en kinderen met ademhalingsproblemen beter maakt.
3. Chinese vogelnestjes
Chinese vogelnestjessoep, ook wel bird’s nest soup genoemd, is een delicatesse in China. De eetbare vogelnestjes zijn gemaakt door verschillende soorten vogels (vaak zwaluwen), maar niet met behulp van takken, maar met het speeksel van de vogels. Iew! De nestjes veranderen in een slimy, gelei-achtige textuur wanneer ze worden opgelost in water. Zo ontstaat er een soep. Chinezen zijn er dol op, vanwege de hoge hoeveelheid calcium, ijzer, kalium en magnesium. Ook zou het je spijsvertering en immuunsysteem ten goede komen. Sommige vogelnestjes zijn extra speciaal en de prijs daarvan kan daardoor oplopen tot wel $10.000 per kilo.
4. Rupsen
Het is heel gebruikelijk om rauwe of gebakken rupsen te eten in Botswana. Ze worden gekruid met ui, tomaten en kruiden en zijn een grote bron van ijzer en eiwitten. In 100 gram rupsen zit ongeveer 28,2 gram eiwit, dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwit als in 100 gram kabeljauw.
5. Balut
Balut is een delicatesse in de Filippijnen en Vietnam. Het is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkelde embryo (jup, dat lees je goed). De eieren worden gekookt en gegeten in de eierschaal. Volgens de Aziatische eters wekt zo’n ei de geslachtsdrift op, en bevat het tevens weinig calorieën (slechts 188 calorieën per ei). Het wordt dan ook veel op straat als streetfood verkocht.
De foto’s van de balut eieren zijn echt te onsmakelijk voor woorden… toch benieuwd? Klik hier (op eigen risico).
6. Casu Marzu
Casu Marzu (letterlijk: rotte kaas) komt oorspronkelijk uit Sardinië, Italië. Het is een kaas afkomstig van een speciaal ras schapen. De kaas wordt gepekeld, gerookt en extreem lang gerijpt, waardoor er op een gegeven moment larven van de kaasvlieg in nestelen. Het schijnt enorm lekker te zijn, maar niet ongevaarlijk om te eten: de kaas wordt namelijk meestal verkocht met de maden er nog in. Deze worden helaas niet altijd afgebroken door je lichaam, en kunnen in je darmen blijven zitten. Slik.