5 zalige variaties op klassieke mayonaise
Mayonaise, één van de bekendste sauzen ter wereld die overal weer anders wordt gemaakt, en eigenlijk zo’n beetje iedereen lekker vindt. Ook de Culy redactie is er verzot op (ja echt, er gaan wekelijks hele potten door heen), maar met alleen klassieke mayonaise nemen wij geen genoegen. Dit zijn onze vijf favoriete variaties:
Laten we overigens beginnen bij het begin, en dat is toch echt wel het zelf maken van de mayonaise. Doe dat volgens eigen recept, of probeer eens het recept van culy Harry.
– Kerrie: Kerrie is een heerlijke smaakmaker die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Naast dat het heerlijk is door verschillende curry’s, stoofjes en roti’s, is deze specerij het perfecte ingrediënt om mayonaise op smaak te brengen. Gebruik hiervoor het basis recept voor mayonaise, plus een halve eetlepel kerriepoeder.
Verwarm de helft van de olie met de kerrie en laat vervolgens afkoelen. Het verwarmen haalt de smaak in de kerrie nog meer naar boven. Maak vervolgens de mayonaise volgens het recept, met één deel – afgekoelde – kerrie-olie en één deel gewone olie.
Tip: Kerriemayonaise is heerlijk als dipje bij rauwe groenten – wortel, bleekselderij, radijs -, maar ook verrukkelijk in combinatie met mosseltjes, op een goed belegd broodje of bij een ouderwets gevuld eitje.
– Knoflook: Knoflookmayonaise is voor velen een favoriet en blijft iedere keer weer een hit. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is wat knoflook fijn te persen en deze met de mayonaise te mengen. Voeg eventueel wat fijngehakte peterselie toe en roer goed.
Tip: Lekker met patatas bravas, calamari, op een broodje of gewoon een stukje gebakken vis.
– Whiskey cocktailsaus: Zoals veel sauzen is ook de bekende whiskey cocktailsaus gemaakt op basis van mayo, en wist je dat het heel makkelijk is om ‘m zelf te maken?
Omdat de hoeveelheid van de ingrediënten sterk afhankelijk is van de soort, is het belangrijk dat je de saus steeds blijft proeven en zo tot de goede verhouding komt. Neem als basis vijf eetlepels verse mayonaise, en meng deze met een half dopje whiskey (ja, er gaat echt whiskey in!), een halve theelepel ketchup en een halve theelepel cayennepeper. Meng goed en proef! Het kan zijn dat je nog een paar keer een beetje van de ingrediënten moet toevoegen, maar dan heb je ook wat.
Tip: Ouderwets lekker tijdens gourmetten met stokbroodjes, rauwe groenten – bleekselderij, broccoli, bloemkool-, op een hamburger of bij kibbeling.
– Pesto: Zalig verse, groene pesto… Wij houden ervan! Meng met een paar eetlepels mayonaise et voilà…
Tip: Pesto-mayonaise is verrukkelijk op een broodje met bijvoorbeeld kip, rosbief of zalm, maar kan ook worden gebruikt als dip, of als basis voor saladedressings.
– Citroen: Tot slot een lekkere frisse variant met citroen. Meng hiervoor een ruime hoeveelheid mayonaise met het sap en eventueel de fijngehakte schil van een halve citroen. Voeg eventueel een beetje peterselie toe.
Tip: Lekker met alle soorten (gebakken) vis, door aardappelsalade, op broodjes en rosbief.