5 x tips om melige appels te gebruiken
Of je nu net de verkeerde appel bij de groenteboer op de markt hebt gehaald, je appelboom geen goed jaar had of gewoon of je ze gewoon te lang in de fruitschaal hebt laten liggen: melige appels zijn geen pretje. Of toch wel…?
Oja: Wist je dat door de appels te koken de melige smaak verdwijnt en de lekkere sappen juist naar boven komen?
1. Appelmoes
Homemade appelmoes is té lekker en altijd fijn om in huis te hebben. Steriliseer een aantal weckpotjes of Mason Jars en koken maar!
2. Gebakken appels
De geur van gebakken appels is alsof kerst uit de oven komt. Haal met een appelboor het klokhuis eruit en vul ze met wat je maar lekker vindt: bruine suiker, stroop of siroop, noten, havermout, rozijnen en andere gedroogde vruchten.
Bak ze met bijvoorbeeld een scheutje appelcider tot ze mooi zacht en heet zijn.
3. Zoet-zure saus voor varkensvlees
Appels en varkensvlees zijn een match made in heaven. Maak een snelle appelsaus of -moes, of bak kleine blokjes met andere hartige ingrediënten zoals kool, noten en gekaramelliseerde uitjes.
Heerlijk bij een stuk zacht gegaarde procereur of bijvoorbeeld geglaceerd varkensvlees met bruine suiker en balsamico.
4. In de zoete keuken
Hoewel melige appels in een appeltaart niet bepaald aan te raden zijn, kun je ze prima (in stukjes gesneden) verwerken door muffins, scones en pannenkoeken.
5. Gedroogde appels
Bak dun gesneden appels op 100 graden in de oven tot ze krokant zijn.