5 x stamppot zonder aardappels
‘s Winters smeekt ons lichaam regelmatig om een goede stamppot, en hoewel aardappels veel vitaminen en mineralen bevatten, hebben we zo nu en dan wel trek in iets anders. Daarom: een fijne lijst met ingrediënten waarmee je óók een heerlijke puree of stamppot kan maken. Eet smakelijk!
*Kijk overigens hier voor onze tips voor de lekkerste combinaties en hoeveelheden.
Knolselderij
Hoe: kook een geschilde en in blokjes gesneden knolselderij in een pan met volle melk (!) en een snufje zout in 10-15 minuten gaar. Vervang voor een extra lekker effect de helft van de melk door slagroom en voeg wat takjes tijm en geplette teentjes knoflook toe.
Stamp of mix de knol fijn, eventueel met een scheutje van heet kookvocht en een klontje roomboter. Breng op zout met vers gemalen peper en zout.
Lekker met: tijm, spekjes, rucola, gebakken paddestoelen, zwarte olijven, hazelnoten.
Pastinaak
Hoe: hetzelfde als bij de knolselderij.
Lekker met: tijm, spekjes, theelepeltje mosterd, geitenkaas, spruitjes. En buikspek, zoals op onderstaande foto te zien!
Pompoen
Hoe: kook in een pan met water in blokjes gesneden pompoen met een snufje zout in 10-15 minuten gaar. Pureer met een mixer tot een puree en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.
Of: maak de puree volgens dit recept van Jeroen Meus met onder andere laurier en verse tijm.
Lekker met: kaneel, chili flakes, boerenkool, spekjes, nootmuskaat.
Zoete aardappels
Hoe: pof je zoete aardappels en pureer met een klontje boter en eventueel een teentje (mee)gepofte knoflook. Breng op smaak met zout en peper en voeg als je het helemaal leuk wilt maken nog een scheutje room toe.
Lekker met: koriander, chili peper, geroosterde paprika, geitenkaas, boerenkool, pijnboompitjes.
Bloemkool
Hoe: maak de puree volgens dit recept.
Lekker met: nootmuskaat, (Parmezaanse) kaas, pijnboompitjes, hazelnoten, geroosterde paprika.