5 x manieren om lege vanillestokjes te gebruiken
Vanille is één van de duurste en meest kostbare specerijen ter wereld. Tel daar een waanzinnig bijzondere smaak bij op en je hebt zwart goud in handen. Hoe je ze optimaal gebruikt beschreven we al eerder en we maakten ook al een bundeling van onze favoriete tips, tricks en recepten met vanille. Maar wat doe je nu met overgebleven, lege stokjes?
Met dank aan TheKitchn.
1. Vanillesuiker
Grote kans dat je deze tip al kent: bewaar leeg geschraapte vanillepeulen in een pot met suiker en laat een week of twee afgedekt staan. Het resultaat is zelfgemaakte vanillesuiker met een veel sterkere smaak dan die uit een zakje.
2. Vanille extract
Ook hier schreven we al eerder over: wist je dat je van gebruikte vanillestokjes zelf vanille extract kan maken? Het enige wat je nodig hebt is wodka. Kijk hier voor de exacte instructies.
3. Vanillepoeder
Laat de peulen drogen en maal ze fijn in een kruidenhakker of koffiemaler tot ze de consistentie van een poeder hebben. Gebruik door bakrecepten om net een beetje extra smaak te geven.
4. Vanillesiroop
Mmm… Door je (ijs)koffie, over ijs, door ijsthee of op de frosting van een taart! Maak suikersiroop door gelijke delen water suiker (bijvoorbeeld 250 gram) te verwarmen. Doe een paar (gebruikte) vanillestokjes erbij en laat goed trekken. Bewaar in de koelkast.
5. Supersterk vanille extract
Voeg vanillestokjes toe aan kant-en-klaar vanille extract. Dit geeft een nog diepere smaak.