5 dingen die je nog niet wist over quinoa
Het jaar van de quinoa mag dan officieel voorbij zijn, ervan genieten blijven we zeker. Wist je trouwens dat…
1. Quinoa is geen graan… maar een zaadje!
We bereiden en eten quinoa net als veel andere graansoorten, maar officieel is het familie van de spinazieplant, bietjes en snijbiet. Het deel dat we eten is hiervan het zaadje en is daardoor glutenvrij.
2. Quinoa is een volwaardig proteïne
Wanneer proteïnen een minimaal aantal aminozuren bevatten, worden ze beschouwd als volwaardig. Dit zijn bijvoorbeeld vis- en vleessoorten, gevogelte, eieren en zuivel. Quinoa is hier het perfecte voorbeeld van, en anders dan bijvoorbeeld granen (waar het vaak mee wordt vergeleken) is quinoa wel een bron van volwaardige proteïnen.
Handig dus voor vegetariërs en veganisten, die vaak hun inname van eiwitten iets mogen opschroeven door het gebrek aan vlees, vis en zuivel in hun dieet. Lees hier meer over (on)volwaardige proteïnen.
3. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten quinoa
Er bestaan ongeveer 120 verschillende soorten quinoa, waarvan de bekendste varianten wit, rood en zwart gekleurd zijn. De witte variant zien we het meest in de supermarkt, maar ook de rode quinoa verschijnt steeds meer op het menu en dan voornamelijk in salades doordat het beter z’n vorm behoudt.
De zwarte variant heeft een meer aardse en zoete smaak. Wat is jouw favoriet?
4. Quinoa moet worden gewassen.
Door bepaalde bemesting kan quinoa een wat bittere smaak krijgen, een wasbeurtje voor het koken wordt dan ook sterk wordt aangeraden. Echter zijn de meeste varianten die wij vinden in de supermarkt of bio winkel al voor gewassen.
Kijk van tevoren altijd op de verpakking of dit is vermeld, en was de quinoa indien nodig.
5. De meeste zaadjes krijgen een klein staartje
Nadat je de quinoa hebt gekookt, zie je vaak een soort staartje aan de zaadjes. Dit is niks geks, maar simpelweg de kiem in het zaadje die naar buiten komt.
Klik hier voor onze favoriete quinoarecepten!