5 x de lekkerste groenten op z’n Italiaans
Italianen zijn meesters in van weinig een geweldig gerecht maken. Het motto less is more is hen op het lijf geschreven, en naast pasta, pizza en risotto krijgen ook groenten vaak de hoofdrol. Daarom 5 x de lekkerste groenten op z’n Italiaans.
Cime di rape
Deze kruising tussen broccoli en raapstelen is een tikje bitter en een echte klassieker bij orecchiette. Heerlijk in combinatie met ansjovis, maar ook zeker met rozijntjes, broodkruim en citroen(rasp).
Tip: smoor de cime di rape in een klontje boter!
Cavolo nero
Cavolo nero wordt in Nederland ook wel palmkool en is tot ons grote geluk steeds meer aan populariteit aan het winnen. De kool die wat weg heeft van boerenkool ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook vol van maak.
Haal het liefst wel de dikke nerf uit het midden en bak, stoom, blancheer of stoof de bladeren in z’n geheel of in stukjes. Lekker bij pasta, rauw door een salade, door stamppot, bij suddervlees en zelfs op pizza!
Artisjokharten
Oef, artisjokharten zijn bij ons groot favoriet! De prachtige kunstwerkjes koop je op zuur of in olie, of haal je zelf uit een verse artisjok.
Ze zijn heerlijk door pasta’s, salades of als borrelhapje, maar ook goddelijk gefrituurd met een frisse dip.
Bleekselderij
Bleekselderij is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt bij de Italiaanse keuken, maar de prachtige groene stengels worden in tal van recepten verwerkt.
Denk aan caponata, maar ook rauw door een salade (in hele dunne plakjes), met gebakken paddenstoelen of gestoofd met tomaten en ui. Yum!
Venkel
Tot slot venkel! De knollen worden vaak in dunne reepjes (gesneden op de mandoline of met een vlijmscherp mes) gebruikt voor salades (lekker met sinaasappel), maar zijn ook gestoofd en geroosterd zalig!
Smaakvrienden zijn onder andere komijn, citroen, sinaasappel, geitenkaas, tuinkruiden en olijven.