5 x de gezondste groenten in een culinair jasje
Heb je soms moeite om aan je dagelijkse portie groenten te komen of ben je simpelweg op zoek naar een beetje inspiratie? Om je tijdens je zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘wat eten we vandaag?’ op weg te helpen, zetten we de vijf gezondste groenten op een rij, uiteraard verpakt in een culinair jasje.Â
*De genoemde groenten behoren tot de groep gezondste groenten die in Nederland verkrijgbaar zijn en worden in willekeurige volgorde genoemd.Â
Spinazie
Spinazie (en daarmee andere bladgroenten als veldsla en snijbiet) behoort geheel terecht tot de groep gezondste groenten. Het bevat namelijk ontzettend veel vitaminen (waaronder A, B6, B11, C, E, K), mineralen (waarvan ijzer de bekendste is, denk maar aan Popeye) en . Daarbij is het van groot belang om de spinazie zo vers mogelijk te eten, omdat de hoeveelheid vitamine C kan teruglopen.
Spinazie kun je rauw (door salades), gekookt, gebakken of gestoomd eten. En naast dat het superlekker is om even kort te wokken met een uitje en teentje knoflook, is één van onze favoriete bereidingswijzen spinazie à la crème. Niet uit een pakje natuurlijk, maar gewoon lekker zelf gemaakt.
Â
Boerenkool
Boerenkool bevat van alle koolsoorten (die overigens allemaal erg gezond zijn) de meeste voedingsstoffen, waaronder verschillende vitaminen, vezels, kalium en calcium.
Je kunt boerenkool het beste rauw, kort gestoomd of gekookt eten, waarbij wij kiezen voor een heerlijke salade of smoothie. Door een stamppot is het natuurlijk ook heerlijk, maar door het lange koken is de kans groot dat de hoeveelheid voedingsstoffen verminderen. Zin in een gezonde snack? Maak dan boerenkoolchips.
Broccoli
Waar de meesten bij de term ‘superfood’ denken aan chia zaad en goji bessen, kan je het ook een stuk goedkoper en makkelijker maken voor jezelf. Wist je namelijk dat broccoli een van de gezondste groenten is die er zijn? Ze bestaan namelijk voornamelijk uit complexe koolhydraten van het vezelrijke soort, wat ervoor zorgt dat je darmen en andere ingewanden hard moeten werken om het te verteren, de darmen van binnenuit reinigen en hierdoor gezond blijven.
Naast dat broccoli bestaat uit veel goede koolhydraten, bevat één portie voldoende vitamine C (goed voor de weerstand) voor de hele dag. Ook zitten er grote hoeveelheden vitamine A en K, kalium, fosfor en andere voedingswaarden. Ook handig om te weten is dat andere koolsoorten en familieleden van de broccoli zoals spruitjes, boerenkool (zie hierboven) en bimi ook super gezond zijn. Lees hier meer informatie over het groene superfood.
Nu aan de slag, want het is niet alleen super gezond, je kunt er ook ontzettend veel kanten mee op. Zo kun je het rauw in salades of smoothies verwerken, geblancheerd gewoon zo eten met een scheutje olijfolie en wat vers gemalen zeezout of heerlijk wokken. Of wat dacht je van een snelle soep, risotto met broccoli en zalm of een quiche met broccoli?
Zoete aardappel
Wist je dat zoete aardappels geen aardappels zijn, maar officieel een groente? Daarnaast zitten ze bomvol vitamine A en C, calsium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Daarnaast bevatten ze veel minder koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers en juist relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.
Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappels ook een redder in koolhydraten-nood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.
Zoete aardappels hebben al een zalige smaak van zichzelf en hebben dus weinig nodig. Maar, als je het ons vraagt, gaan we toch echt voor frietjes (met truffelmayo), een stamppot met veldsla en feta of een salade met biefstuk.
Wortelen
Ook wortelen staan volledig terecht in dit gezonde lijstje, want ze bevatten het bekende stofje bètacaroteen. Dit wordt door de lever weer omgezet in vitamine A, wat belangrijk is voor het functioneren van je ogen en zorgt voor een stralende huid. Daarnaast werken wortels cholesterolverlagend, bevatten ze veel vezels en tal van vitaminen en mineralen.
Wist je trouwens dat als wortels aan de bovenkant nog groen zijn, dit betekent dat ze nog niet volledig rijp zijn? En als het onderste gedeelte gerafeld is, dan kun je ze minder lang bewaren.
Tot slot: onze favoriete manier om wortels te eten is stiekem in een carrot cake. Maar aangezien daarbij een deel van de voedingswaarden verloren gaat door het lange bakken (en aardig wat suiker in zit), zetten we regelmatig een simpele cole slaw, deze ovenschotel met bospeen en witlof of wortel-pompoensoep op tafel.
Tip
Zoals je merkt is het merendeel van de genoemde groenten groen, en dat is niet zonder reden. Groene groenten zijn namelijk over het algemeen allemaal super gezond en bevatten de meeste gezonde voedingsstoffen.
Ben je niet een echte groente-eter, of weet je niet zo goed waarmee het te combineren? Onthoud dan deze tip: eigenlijk alle groene groenten, smaken goddelijk in combinatie met tomaat (eveneens super gezond). Dus of je beiden of één van de twee nu verwarmt, of juist koud eet: met deze kleurrijke combinatie zit je altijd goed!