5 buitenlandse gerechten die we niet op de traditionele manier eten
Elk dorp heeft wel een ‘Chin. Ind. Rest.’, het Amsterdamse Leidseplein wordt omgegeven door de Italiaanse ‘Alfredo’s’ en ook de gerechten van de Mexicaan zijn volledig ingeburgerd. De gerechten worden er vaak gepresenteerd als authentiek, maar is dat wel écht zo?
Van babi pangang tot taco’s: deze vijf gerechten eten we bijna nooit op de authentieke, traditionele manier!
Babi pangang
Een goed voorbeeld zijn Chinese restaurants in Nederland. Hier staat steevast babi pangang op het menu, maar wat blijkt? Het vaak magere, met zoet-zuresaus overgoten varkensvlees is heel anders dan de traditionele variant.
Het grote verschil ligt in de bereidingswijze, zo hoort het vlees in het oorspronkelijke gerecht te worden geroosterd (babi pangang betekent letterlijk ‘geroosterd varken’) en wordt het in Nederland vaak gekookt en gefrituurd. Ook is de zoet-zuresaus een Nederlandse toevoeging.
Pasta carbonara
Ook de vernederlandste Italianen kunnen er wat van! Met stip op nummer 1 staat de pasta carbonara. Nog zo vaak wordt deze eeuwenoude klassieker gemaakt met room, terwijl je de ‘saus’ voor dit gerecht maakt van rauwe eieren die je door de nog warme pasta roert.
Wil je hem een keer zelf maken volgens Italiaanse receptuur? Klik dan hier voor ons favoriete recept.
Pizza
Maar, niet alleen pasta wordt nogal eens veranderd. Hoewel we steeds vaker ‘de echte’ variant tegenkomen, wordt ook de pizza niet altijd even authentiek gemaakt.
Op een paar dozen in de diepvries van de super na, zien we gelukkig nog zelden de veel te dikke, vaak niet gaar te krijgen pizzabodems. Wat wel helaas nog vaak gebeurt is dat er té veel toppings worden gebruikt, waardoor de pizza minder goed gaar wordt, veel te zwaar én je de verschillende smaken amper kunt proeven.
Sushi
Ook sushi eten we over het algemeen ‘verkeerd’. Niet alleen de kwaliteit vis is vaak vele malen minder dan in Japan, ook de soorten en garnituren kloppen niet altijd.
Zo leerden wij onlangs in Japans restaurant Yamazato dat sojasaus echt niet bij alle soorten vis hoort. Slechts bij enkelen en dan alsnog wordt het vaak in de vorm van een lak door de chef toegevoegd. Daarbij hoor je de plakjes ingelegde niet óp je sushi te eten, maar tussendoor als smaakneutralisator.
Tot slot is de wasabi die we meestal geserveerd krijgen helemaal geen échte wasabi, maar vaak een mix van radijs, rettich en mosterd. Lees hier meer over echte wasabi.
Taco’s
Ja, ook in de Mexicaanse keuken gaat het niet altijd goed. Hierbij gaat het vooral om de verwarring tussen de authentieke Mexicaanse keuken en de Tex-Mex, waarbij Amerikaanse invloeden een grote rol hebben gespeeld.
Denk bijvoorbeeld aan taco’s. Als je namelijk in Mexico een bordje taco’s besteld, zul je verrast opkijken. De taco’s die wij kennen heten daar tostado’s, andersom zijn taco’s officieel een soort zachte gevulde tortilla’s.
Ook opvallend: waar wij gewend zijn om een vulling te maken op basis van gehakt, zul je dit in Mexico eigenlijk nooit tegenkom. Klik hier voor meer informatie over typisch Mexicaanse gerechten die we nog vaak genoeg verkeerd eten.