5 vragen aan Simone van Thull: ‘De gekste pickle die ik ooit maakte? Mijn mobiele telefoon’
In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Simone van Thull.
5 vragen aan Simone van Thull
Simone van Thull is dé inmaak- en fermentatiekoningin van Nederland. Vanuit haar winkel Thull’s Deli in Amsterdam-Oost verkoopt ze de lekkerste delicatessen, zoals zelfgemaakte pickles, gefermenteerde groenten als zuurkool en kimchi, verrukkelijke kombucha en verse broodjes en maaltijden.
Voor iedereen die alles over inmaken en fermenteren wil weten, schreef Simone de Inmaak- en fermenteerbijbel. Daarin vind je meer dan 230 recepten; van drankjes tot aan condimenten, groenten en fruit. Denk aan snelle komkommerpickle tot uitjes op vijgenazijn en van chili-jam tot vlierbloesemkefir. Wij stelden Simone 5 korte vragen over haar culinaire voorkeuren.
1. Wat is het grootste misverstand over inmaken/fermenteren?
Simone: “Dat het hetzelfde is. Niet alles wat ingemaakt is, is gefermenteerd. En ook dat je gefermenteerd eten oneindig buiten de koeling kunt bewaren. Het merendeel moet echt de koelkast in, anders fermenteert het door.”
2. Welke snack(s) heb je altijd bij je in je tas of in de auto?
“Dat heb ik eigenlijk niet. In mijn zaak en op onze productieplek ben ik omringd door lekker eten, niet nodig om nog wat mee te nemen. Als ik echt lang onderweg ben, neem ik graag iets als gedroogde dadels of abrikozen mee of gewoon een lekkere desemboterham met boerenkaas.”
3. Beschrijf je ideale eetdag…
“Ontbijt: wentelteefjes of boekweitflensjes met lekkere jam, tahin en pekmez (Turkse fruitsiroop, red.) en een schepje dikke yoghurt. Ik was onlangs in Corsica en kocht daar het allerlekkerste boekweitmeel ooit! Het zag eruit als een zak gemalen cement, maar het was geweldig. Heel notig en vol van smaak.
Lunch: een lekker broodje van Thull’s Deli, bijvoorbeeld een broodje groenten frittata met misomayonaise of grillworst van wild zwijn met cheddar en jalapeno, koolsalade of een tosti van zuurdesembrood met Stolwijker boerenkaas, Thull’s zuurkool en harissa.
Diner: een etentje met goede vrienden thuis. Ik geef graag eerst allemaal lekkere hapjes. Goed brood, pickles, muhammara, geroosterde zoetzure pompoen met knoflook en munt, soms wat charcuterie, boquerones. Als ‘hoofd’ serveer ik graag een stoofgerecht uit de oven, zoals gevulde zuurkoolrolletjes.
Als ik niet al veel te veel heb gemaakt, vind ik een kaasgang altijd heerlijk. Met niets erbij, alleen kaas. Oké hooguit wat zelfgemaakte cidergelei, haha. En als dessert: in de zomer iets met rabarber en in de herfst graag gepocheerde (gedroogde) abrikozen in rode wijn met room.”
4. Wat is de gekste pickle of ferment die je ooit hebt gemaakt?
“Mijn mobiel. Ik was in mijn eerste winkel, die tevens mijn productieplek was, waterkefir aan het maken. De waterkefirkorrels – dat is de cultuur waar je waterkefir mee maakt – bewaarde ik in grote witte emmers.
Tijdens het maken kwam er een klant binnen en ik had mijn telefoon in mijn hand. Ik dacht dat de deksel op de emmer zat en legde mijn mobiel daarop. Na het helpen van de klant kon ik mijn mobiel nergens meer vinden. Tot ik drie dagen later weer met die emmer in de weer was, vond ik op de bodem mijn mobiel. In plaats van op de deksel had ik hem in 3 kg waterkefirkorrels laten zakken.”
5. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg?
“Dit klinkt heel suf, maar dat niet overal zout en peper bij moet. Ik vind versgemalen zwarte peper in sommige gerecht echt niet lekker. Soms past pul biber, gedroogde pepervlokken, echt veel beter.”
5 alternatieven voor zwarte peper voor een verrassende twist
BONUS: Wie moet deze rubriek volgende keer beantwoorden?
“Wim de Beer en Jos Timmer van restaurant De Kas. Ik vind dat zij fantastisch koken. Groenten staan op nummer 1 en ook nog uit eigen tuin. Ze maken prachtige complexe gerechtjes die tegelijkertijd comfort food en van een mooie eenvoud zijn. Wij leveren al jaren waterkefir en kombucha aan hen en daar zijn we supertrots op.”
> Inmaak- en fermenteerbijbel van Simone van Thull (Carrera Culinair) is nu te koop.
Meer over inmaken en fermenteren:
- Inmaken in zuur, hoe doe je dat? Van komkommer tot rode ui: het complete overzicht
- Van citroenen tot rode ui: deze ingrediënten kun je goed inmaken
- Fan van fermenteren? Dompel je onder in de wereld van waterkefir