5 tips om verse salie te bewaren
Salie smaakt verrukkelijk bij ingrediënten als pompoen en lamsvlees, maar ook door sauzen en stoofjes. Heb je nog een bosje over en weet je niet wat er mee te doen? The Kitchn gaf ons een aantal tips om verse salie te bewaren. Here we go!
Heb je een (mini)moestuin met daarin een salieplantje? Kijk dan hier voor een handige lijst tips voor hoe je salie het beste kunt onderhouden!
1. Honing
Droog de blaadjes en voeg een theelepeltje toe aan een potje honing. Zalig door (ijs)thee, taarten & cakes, dressing of bij een kaasplankje. Je zult versteld staan van de smaak!
Dit kan overigens ook goed met maple syrup, heerlijk over een portie American pancakes of wafels.
2. Pesto
Weer eens wat anders dan basilicum– of rucolapesto! Vervang de basilicum door 3 delen salieblaadjes en 1 deel peterselie of kijk hier voor een recept. Serveer bij pasta met bijvoorbeeld geroosterde groenten of bewaar het in een ijsblokjestray voor een volgende keer.
3. IJsblokjes
Deze tip is uitermate geschikt voor stoofpotjes, sauzen en andere gerechten die lange tijd op het vuur staan. Hak flink wat salie fijn en verdeel over een ijsblokjestray (je hebt per vakje ongeveer een eetlepel nodig). Vul met water en vries in.
De volgende keer kun je de ijsblokjes gelijk toevoegen aan de pan, of laten ontdooien in een zeef.
4. Salieboter
Hak 15 gram verse salieblaadjes fijn en meng in een keukenmachine met 125 gram roomboter op kamertemperatuur. Lekker bij brood, kazen, muffins, pompoenravioli en scones. Of bak er een mooi stuk vlees in!
5. Olie
Tot slot salie-olie. Verrukkelijk door salades, over vlees, vis en gegrilde groenten. Pas wel op met de dosering omdat de smaak vrij heftig kan zijn.
Laat een eetlepel verse blaadjes ten minste twee weken in een fles extra vierge olijfolie trekken. Voeg een flinke snuf geduld toe en je bent ready to go!