5 tips om healthy én culy door het leven te gaan
Gezond eten betekent niet weinig eten of alleen maar blaadjes sla. Thank god! Gezond eten kan net zo gevarieerd, spannend en ‘culy’ zijn! Wij geven je graag 5 tips om gezond te eten én dit ritme vast te houden.
Goed en lekker eten is hét geheim
Wie ook een groot voorstander is van wél lekker eten, maar ook bewust nadenken over wat je in je mond stopt, is Weight Watchers. Hun nieuwe campagne heet niet voor niets: “We mogen weer eten!”.
Zij zeggen: “Jouw liefde voor goed en lekker eten is hét geheim van gezond afvallen en op gewicht blijven. Vergeet dus alles wat je niet mag. Geniet weer van de dingen waar je van houdt. En val af op jouw manier.” Daar zijn we het roerend mee eens!
Zoals je misschien wel weet, werkt Weight Watchers met punten. Als je meedoet aan het systeem ‘krijg’ je per dag een aantal punten dat je naar jouw smaak kunt invullen. Fruit & Groenten hebben 0 punten, zodat je daar optimaal van kunt genieten. Een pistolet heeft 3 punten en een heerlijk bord pasta 7. Zo hebben alle voedingsmiddelen een waarde. Er is natuurlijk ook ruimte voor spontane etentjes of voor iets lekkers. Extra punten verdienen? Dat kan door te bewegen. Even de trap op en af levert je zomaar wat extra’s op.
1. Koop als basis (zo veel mogelijk) vers en pakkingsloos
Een oude truc om gezonder te eten: koop als basis voor je maaltijd zo veel mogelijk verse etenswaren die niet verpakt zijn. Aangezien chips en chocoladecakejes vrijwel altijd verpakt zijn, is dat al een slim begin. Je basis zal dus al snel bestaan uit verse groenten en fruit. Vul dat aan met bonen, peulvruchten, noten en zaden, biologisch vlees, vis of een vleesvervanger, en proteïne zoals noten en kwark.
2. Pas je kooktechniek aan
Ben je dol op frituren, bakken in veel olie of smoren met een hoop boter? Dat kan misschien iets gezonder. Kip kun je ook heerlijk pocheren of bakken in een klein beetje kokosolie. Groenten en vis kun je stomen in een stoommandje, en heel veel andere items kunnen in de oven met minimale olie, zoals frietjes van zoete aardappel.
3. Plan vooruit
Grotere hoeveelheden in één keer maken en deze in de koelkast of vriezer doen, is een héél goed idee. Zo is die linzencurry de volgende dag perfect voor de lunch en is een stoofpot twee dagen later bijna nog lekkerder. Ook met ontbijt en sapjes kun je veel vooruit maken. Of maak ‘s ochtends fijne spring rolls vol groenten en kip, verpak deze goed luchtdicht en neem ze mee in je tas, zodat je niet op het trein- of tankstation gedwongen bent een roze koek te kopen (als je dat niet wil).
4. Denk eens anders dan aardappelen-groenten-vlees
Een Hollands AGV’tje is heerlijk, maar er is zoveel meer mogelijk. Ga eens uit van granen en zaden, zoals quinoa of bulgur, en bedenk om die basis heen de ‘toppings’. Bijvoorbeeld quinoa met lekkere zalm, veldsla, avocado, een Japanse dressing… Of een bulgursalade met bietjes, granaatappelpitten en noten. Weer eens wat anders dan een speklap met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.
5. Geniet groots, maar eet met mate
Ons motto: geniet groots, maar eet kleinere porties. Brood is niet de vijand (als je tenminste geen coeliakie hebt), maar of je nou acht sneetjes witbrood moet eten, is ook weer de vraag. En je hoeft niet altijd een vol bord pasta op te scheppen om er van te kunnen genieten. Maar maak het wel zó lekker dat ook de kleinere portie je bij blijft.
Zo voorkom je ook het cheat-effect: dat je de hele dag mega gezond zit te eten en je ‘s avonds een zak borrelnoten soldaat maakt ‘omdat het wel kan ter compensatie’. Je kunt dan beter de hele dag kleinere porties lekker eten en overal onwijs van genieten, dan heb je de drang om ‘slecht’ te snaaien veel minder.
Meer info? Check www.wemogenweereten.nl.