Redactie
Redactie Inspiratie 26 mrt 2023
Leestijd: 1 minuut

Waarom je vaker daslook (wilde knoflook) moet gebruiken

Vroeger werd je nog weleens als asociaal bestempeld als je knoflook had gegeten, nu gillen de meesten van enthousiasme bij de gedachte aan knoflook alleen. De teentjes zijn echte smaakbommetjes, maar ze zijn niet de enigen in hun soort. Maak kennis met het broertje van de knoflook: daslook.

Wat is daslook?

Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd en ziet eruit als bieslook met een blaadje. Hoewel de plant zeldzaam is, zien we de groene blaadjes steeds vaker verschijnen. In gerechten in restaurants, maar ook bij de groentejuwelier, op de markt en soms zelfs in de supermarkt.

Goed om te weten: daslook groeit in het wild en kun je dus ook ieder jaar in maart en april wildplukken in parken en bossen. Op zoek gaan naar een plek waar daslook groeit en vervolgens een bosje plukken voor thuis, markeert voor ons steevast de lente.

De smaak van daslook

Allereerst is de smaak veel minder heftig dan die van teentjes knoflook. Hierdoor kan je het zelfs rauw eten, eventueel verwerkt in soepen, salades en natuurlijk ook pesto.

Wel hou je die kenmerkende knoflooksmaak, die optimaal is als je de blaadjes meebakt of verwarmt. Ingrediรซnten waarmee daslook goed combineert zijn burrata, gnocchi, asperges, tomaatjes en avocado.

Daslook als medicijn

Aan veel groenten, kruiden en zaden worden superkrachten ontleend, en bij daslook is dat niet anders. Zo is het een echte bacterie- en schimmeldoder en werkt het bloeddrukverlagend.

Daarbij zou het goed zijn voor je cholesterol en tegen krampen en zou het aderverkalking kunnen voorkomen. Of dat nou echt zo is of niet: doe ons nog maar zoโ€™n bosje daslook!

Lekkere recepten met daslook:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.