40 x Culy’s allerslimste baktips
Bakfanaten opgelet: dit is Culy’s grote special met onze allerslimste en handigste baktips. Van beslag kloppen tot taarten bakken en van het optimaal gebruiken van vanillestokjes tot de perfecte manier om een taart te snijden. Zet je schrap, want dit zijn ze alle veertig!
1. Vries individuele porties cake-, vulling- of koekjesbeslag in een ijsblokjes- of cakevorm in. Zo kun je als je bijvoorbeeld onverwacht gasten krijgt binnen no time iets lekkers op tafel zetten.
2. Het enige wat je nodig hebt om een aangekoekte pan (met bijvoorbeeld restjes caramel) schoon te maken, is water.
3. Wanneer een recept vraagt om zachte boter, kun je deze het beste raspen. Zo blijft de boter nog wel koel, maar kan je het makkelijker verwerken door bijvoorbeeld een deeg.
4. Eén van de beste tips voor het maken van een killer brownie: zet de vorm als hij net uit de oven is gekomen in de gootsteen met een klein laagje koud water (pas op dat het niet te hoog is!). Hierdoor gaart hij niet door en blijft ‘ie heerlijk fudgy.
5. Het blijkt nog maar al te vaak dat onze oven niet de juiste temperatuur aangeeft. Dit kun je heel gemakkelijk controleren met behulp van een kernthermometer. Wel zo handig!
6. Bewaar een bak ijs in een druk-en-sluit zakje, zo blijft het ijs mooi zacht.
7. Dit is de perfecte manier om een taart te snijden:
8. Maak je taartdeeg van tevoren, zo kan het goed rusten en valt het tijdens het rollen minder snel uit elkaar.
9. Voorbereiding is écht het halve werk. Lees het recept goed door, zet de afgemeten ingrediënten klaar en begin ruim op tijd.
10. Last van soggy bottoms bij een taart? Zo voorkom je het!
11. Leg een bakplaat bedekt met kokosrasp in een verwarmde oven en je ziet binnen no time waar het het heetst is.
12. (Lege) vanillestokjes over? Maak er dan vanille extract, -siroop, -suiker of -poeder van.
13. Wrijf de boter voor je deeg door de bloem, in plaats van het te kneden of zacht te maken. Zo smelt de boter minder snel (want minder contact met je warme handen) en wordt je deeg steviger.
14. Laat rauwe eieren met suiker nooit staan, maar kluts ze gelijk luchtig. Doe je dit niet meteen? Dan is de kans groot dat de suiker ‘verbrandt’ door het ei, waardoor er kleine harde stukjes suiker ontstaan die niet meer zullen smelten.
15. Stop een mini marshmallow onderin het hoorntje om te voorkomen dat je ijsje gaat lekken.
16. Voeg nooit in één keer een portie warme melk of room (of iets anders warms) toe aan rauwe eieren, maar laat ze eerst wennen aan de warmte door een klein beetje toe te voegen. Anders bestaat er een grote kans op een portie roerei.
17. Zó maak je de perfecte appeltaart van Winkel 43.
18. Bak je browniebeslag in een wafelijzer voor een lekker crispy resultaat.
19. Hazelnoten pellen in een mum van tijd? Hier zie je hoe.
20. Je gasten verrassen met een mooi opgemaakt dessert is nooit verkeerd, maar hoe maak je nou die prachtige quenelles?
21. Suiker met een smaakje zelf maken is hartstikke makkelijk en fleurt elke creatie op. Zowel smaaktechnisch als visueel!
22. Snijd aardbeien in fijne plakjes met een eiersnijder.
23. Voor het lobbig kloppen van slagroom heb je helemaal niet per sé een mixer nodig. Vul een glazen potje voor maximaal een derde met slagroom, deksel erop en schudden maar!
24. Zet tijdens het bakken een klein kommetje op het aanrecht. Zo kun je daar je afval in doen en hoef je daarna maar één keer naar de prullenbak te lopen.
25. Een beetje op de lijn letten en tegelijkertijd genieten van een taartje of ander dessert? Kijk dan hier voor onze tips!
26. Noten hak je het beste wanneer ze nog warm zijn (van het roosteren). Hierdoor zijn ze zachter en kun je beter in de hand houden hoe je ze snijdt. Daarnaast schieten ze niet alle kanten op, ook wel fijn als je het ons vraagt.
27. Red velvet cupcakes en macarons zijn voor zoetekauwen moeilijk te weerstaan, maar helaas zitten ze vaak vol chemische kleurstoffen. Hier vind je een aantal natuurlijke alternatieven.
28. Of je nu een hartige of zoete taart wilt maken, het deeg zelf maken blijft doordeweeks tussen alle hectiek door lastig. Maak daarom het taartdeeg van tevoren en zorg met behulp van deze tips dat het niet uitdroogt.
29. Gebruik een thee-ei of theezeefje om taarten, gebak en andere lekkernijen te bestuiven met bijvoorbeeld poedersuiker of cacao.
30. Wist je dat blind bakken prima kan met behulp van gedroogde bonen, pasta, rijst, koffiebonen en zelfs muntjes?
31. Heb je net een goddelijke pot lemon curd, een pan citroenrisotto of citroencupcakes gemaakt, blijf je over met een schaal vol citroenen zonder schil. TheKitchn gaf ons vijf handige tips wat te doen met deze ‘naakte’ citroenen.
32. Gebruik een plastic spuitje om koekjes en taarten nauwkeurig te decoreren.
33. Koekjes in de mooiste en meest precieze vormen kun je het beste voor het bakken invriezen en vervolgens gelijk de oven in schuiven. Zo blijft de vorm optimaal behouden en lopen ze niet uit.
34. Dit zijn 25 tips & tricks om homemade koekjes nóg lekkerder te maken.
35. Chocoladekrullen staan prachtig op een taart, cupcake of cakeje. Hier zie je hoe je ze maakt.
36. Leg een boterham op een cake die net uit de oven komt. Het vocht uit het brood trekt in de cake, waardoor deze niet uitdroogt.
37. Hoeveel een cup, ounce, pint of stick en andere Amerikaanse maten precies zijn lees je hier.
38. Bakcrisis? Kijk dan hier voor de beste oplossingen.
39. Zo test je of bakpoeder nog goed is.
40. Verse gember nodig voor bijvoorbeeld een pumpkin pie? Rasp een stukje wortel en vries wat je niet nodig hebt in, in kleine hoopjes voor een volgende keer.