4 x vervangers voor tarwebloem
We zien het steeds vaker: vervangers voor tarwebloem. Van amandelen tot kikkererwten, ook hier kun je meel van maken! Wij zetten er vier voor je op een rij, plus suggesties voor wat je ermee kunt doen.Â
Amandelen
Amandelmeel is simpelweg wat ontstaat nadat je blanke, ongeroosterde amandelen fijn maalt. Je kunt het dus heel goed zelf maken, maar voor een fijner eindresultaat (handig bij bijvoorbeeld delicate macarons) werkt een gekochte variant misschien beter.
Hoe overheersend de smaak van amandelen in het gerecht is, is afhankelijk van de andere ingrediënten die je toevoegt. Zo kan het in bijvoorbeeld een bananenbrood (klik en klik) een lichte smaak afgeven, maar proef je in macarons duidelijk de noten terug.
Kijk hier voor meer recepten met amandelmeel. Je koopt het bij natuurvoedingswinkels zoals De Tuinen of online.
Boekweit
Een andere bekende vervanger is boekweitmeel. Het zaad van deze plant wordt fijngemalen tot meel en wordt ook wel een ‘pseudograan’ genoemt. Dit houdt in dat de zowel de zaden als het meel geen gluten bevatten.
Bekend in culy land zijn de boekweitpannenkoekjes. Heerlijk met wat banaan en maple syrup tijdens het ontbijt, of met hartige gerechten voor tijdens de lunch.
Kijk hier voor meer lekkere recepten. Ook boekweit(meel) is te koop bij de meeste natuurvoedingswinkel, maar is ook online verkrijgbaar.
Kikkererwten
Terwijl kikkererwtenmeel steeds meer bekendheid geniet in Nederland, wordt het al jaar en dag in India en de rest van de wereld gebruikt. Het meel wordt gemaakt van kleine Indiase kikkererwtjes, is lichtgeel van kleur en heeft een nootachtige smaak.
Je kunt het gebruiken voor tal van gerechten zoals (naan)brood, Franse socca (een soort dunne pizza) en zoete gerechten, maar ook als bindmiddel. Daarbij is het ook een bekende vervanger voor ei, in de verhouding 1:1 en bevat het geen gluten.
Je kunt dus wel stellen dat meel van kikkererwten veelzijdig is. Daarbij kun je het ook gemakkelijk zelf maken (handig als je slechts een klein beetje nodig hebt) door een handje gedroogde kikkererwten fijn te malen in een keukenmachine of koffiemolen.
Kopen? Kijk dan ook naar gram flour, dit is een andere veelgebruikte benaming. Hiervoor kun je terecht bij de meeste toko’s, natuurvoedingswinkels of in de online winkel.
Quinoa
Tot slot is er ook meel gemaakt van quinoa. Dit veelzijdige zaadje wordt ontzettend veel gebruikt, maar dan met name in gekookte of gepofte variant. Ook quinoa valt onder de noemer ‘pseudogranen’ en is dus glutenvrij.
Van alle vervangers in dit lijstje heeft quinoa meel misschien wel de meest neutrale smaak, waardoor het een ideale vervanger is voor tarwebloem in bijvoorbeeld broden.
Gebruik het in de plaats van tarwebloem in je favoriete recept voor bijvoorbeeld brood, cakes of pizza. Quinoa meel is te koop bij natuurvoedingswinkels of in de digitale shop. Goedkoop is het echter helaas niet, zo betaal je al snel €7,50 voor een zakje van 500 gram.