Hoe smelt je chocolade? 4 manieren
Hoe smelt je chocolade nu het best? Wij doen het regelmatig voor allerlei verschillende recepten. Brownies, chocolademuffins, chocoladesaus of een ganache. Maar wat is nu de ideale manier om chocolade te smelten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dit zijn de 4 favoriete manieren!
1. Au bain-marie chocolade smelten
De klassieke manier is au bien-marie: met een kom boven een grote kookpan. Veel patissiers zeggen dat de kom met de chocolade het water absoluut niet mag raken, anderen zijn daar minder strikt in. Deze manier is wel het meest veilig.
2. Au bien-marie, maar dan anders
Lijkt op de vorige manier, maar iets minder klassiek: in een koekenpan doe je een laagje water, en daarin zet je een kom die goed heet mag worden. Daarin doe je de chocolade. Vuur aan, wachten totdat het water zachtjes kookt, het vuur uit, en dan blijven roeren in de chocolade totdat deze gesmolten is.
Chocolade smelten in de magnetron
Chocolade smelten in de magnetron kan ook, je moet er alleen écht goed bij blijven om te zorgen dat de chocolade niet verbrandt. Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.
4. Chocolade smelten in een maatbeker met heet water
Als je geen fornuis hebt, maar wel een waterkoker, kun je het ook zo doen: neem twee glazen maatbekers en vul de ene met de chocolade, en de andere met kokend water. Zet de ene in de andere en blijf roeren. Als je heel veel chocolade hebt, moet je het water wellicht een tweede keer opwarmen.
Chocolade gesmolten?
Mooi! Dan kunnen we er iets lekkers mee maken! Probeer eens één van deze heerlijke chocoladerecepten:
- Honeycomb met chocolade
- No-bake chocolade-pindakaaskoek
- Supersimpele smeuïge chocoladetaart
- Zoute chocoladepopcorn met pindakaas
- Goddelijke chocoladetaart met gezouten pinda’s