3 x zalige marinades voor zalm uit de oven
Zalm is gerookt heerlijk in een wrap, rauw door de sushi of als sashimi of simpelweg gebakken door een salade of pasta. Maar wil je het een keer iets specialer maken? Gaar het dan in de oven in één van deze zalige marinades.
Kies eerst je favoriete marinade, maak deze en lees dan gauw verder wat je moet doen om de zalm nóg lekkerder te maken.
Klassiek
Zalm met dille is een klassieker en misschien een tikje oubollig, maar ó wat kan het lekker zijn! Hak hiervoor een flinke bos dille fijn en meng met een beetje citroenrasp, geperste knoflook, peper en zout. Besprenkel vlak voordat het de oven in gaat met een scheutje witte wijn en olijfolie.
Japans
Horen we Japan, dan denken we gelijk aan een drietal ingrediënten: wasabi, gember en sojasaus (inderdaad, we zijn dol op sushi!). Ook deze smaakmakers zijn goede vriendjes met zalm. Meng hiervoor een klein ‘stukje’ wasabi ter grootte van een kikkererwt (hou je van pittig? voeg dan gerust meer toe) met 6 eetlepels sojasaus, een klein beetje geraspte gember, knoflook en honing.
Meng goed zodat de smaken in elkaar trekken en er geen stukjes wasabi in achter blijven. Proef en voeg eventueel een klein beetje limoensap naar smaak toe.
Zomers
Wist je dat niet alleen citroen en limoen goddelijk smaken met zalm? Ook sinaasappel is een schot in de roos! Meng hiervoor een eetlepel citroensap met een eetlepel sinaasappelsap, een theelepel fijn gehakte peterselie en een theelepel fijn gehakte munt. Voeg nu ook een kleine theelepel fijn gehakte kappertjes en een beetje chilivlokken naar smaak toe.
Aan de slag
Verwarm je oven voor op 180 graden. Wrijf de zalm (het liefst een wat dikker stuk) minstens een half uur van te voren in met de marinade en laat in de koelkast goed intrekken. Leg ondertussen een ovenschaal klaar en leg er een lang stuk aluminiumfolie (ongeveer een halve meter) met de glimmende kant omhoog op.
Snijd eventueel een witte ui in flinterdunne ringen en leg op het folie. Leg hierop de zalm en bedek met nog een laagje ui. Bestrooi met peper en zout, en besprenkel met een beetje olijfolie.
Vouw nu de zalm dicht als een bootje zodat er geen stoom meer uit kan. Schuif de schaal in de oven en na 15-25 minuten (afhankelijk van de grootte) is je zalm klaar om op te worden gegeten. Geef je de voorkeur aan helemaal gaar? Bak hem dan nog tien minuten extra en controleer eventueel tussendoor hoe ver de vis.