3 manieren om alles uit spitskool te halen
Op het gebied van groenten is de kool super veelzijdig: van bloemkool tot rode kool en natuurlijk boerenkool! Spitskool gebruiken we iets minder en dat is eigenlijk zonde, want ook hier kun je aardig wat kanten mee op. Daarom: 3 manieren om ‘m lekker te bereiden.
Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere soorten. Ook is ze over het algemeen makkelijk te bereiden door de fijne bladen, waardoor ze minder lang nodig hebben om te garen.
Gebakken spitskool
Een minder voor de hand liggende methode dan bijvoorbeeld door een coleslaw, is om spitskool te bakken en te serveren als bijgerecht. Lekker met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes en prei.
Of geef ‘m een Japanse twist door hem te bakken in sojasaus en te serveren met sesamzaadjes. Ook lekker: dit recept voor vegetarische rendang met kool.
Geroosterd
Een andere – wat minder gebruikelijke – manier om deze groente te bereiden is door de kool te roosteren. Hierbij kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de kool op de barbecue te leggen, ingesmeerd met een beetje olijfolie, peper en zout. Serveer met een frisse yoghurtdip en je hebt een origineel zomers gerecht. Of gebruik een gietijzeren pan en maak bijna zwart gebakken spitskool met beurre noisette, naar recept van Relae in Kopenhagen.
In de oven kan het natuurlijk ook, dan is wederom de combinatie met spek heerlijk!
Rauw
Spitskool kan je natuurlijk ook heel goed rauw eten, denk bijvoorbeeld aan een klassieke coleslaw.
Maar, het is ook érg lekker in combinatie met een fijngesneden appeltje, bleekselderij en een romige dressing. Of meng de frisse kool met stukjes gebakken kip en zalig zoete mango.
Meer recepten met spitskool:
- Culy Homemade: stamppot met witte kool, boerenkool en bacon
- Koningsboleet met olijfolie, schorsenerencrème en kwarteleitjes
- Van rauw tot gestoofd: dit kun je óók doen met kool