12 x de lekkerste bijgerechten voor het kerstmenu
Aardappeltoefjes, aardappelkroketjes, aardappelpuree, aardappeltjes uit de oven; dat is wel zo ongeveer wat we van vroeger uit kennen aan bijgerechten voor Kerst. O ja, en gekookte spruitjes. Gelukkig weten we inmiddels dat het ook beter kan – en jij na het lezen van dit lijstje ook.
Van pastinaak met kastanjes tot een heuse hasselback courgette: Kerst zal nooit meer hetzelfde zijn.
Kerst-capresesalade met kakifruit en basilicumolie
De klassieke caprese – tomaat met pesto en basilicum – is altijd een goed bijgerecht. Maar kerstrecepten zouden geen kerstrecepten zijn als ze niet nog nét dat gouden randje hadden. Voor dit recept namen we dat gouden randje vrij letterlijk: in plaats van met tomaat, maakten we deze kerst-caprese namelijk met het kleurrijke kakifruit.
De basilicumolie in het gerecht maak je bovendien zelf, van basilicum (surprise) met spinazie, limoenrasp en olie. Maak lekker veel, dan kun je het vervolgens over ál je Italiaanse gerechten strooien. Thank us later.
> Naar recept: Culy Homemade: kerst caprese salade met kakifruit en basilicumolie
Poireaux vinaigrette (prei met vinaigrette)
33 jaar lang was restaurant Bordewijk in Amsterdam dé place to go (of moeten we zeggen: lieu pour visiter) voor wie van Bourgondische Franse klassiekers hield. In 2018 sloot het restaurant, maar je kunt de gerechten nu wel zélf koken, met de gebundelde recepten van chef-kok Wil Demandt. Daarin staat ook deze poireaux vinaigrette: smaakvolle prei die zeker niet misstaat als bijgerecht met Kerst.
Het gerecht is bovendien nog makkelijk ook: meer dan het koken van de preien en maken van de vinaigrette komt er niet bij kijken. Serveren met een eitje en peterselie et voilà.
> Naar recept: Poireaux vinaigrette (prei met vinaigrette, een Franse klassieker)
Spruitjes met gochujang en bruine boter
Gekookte spruitjes zijn een kerstig bijgerecht dat bij de één een enorm nostalgisch gevoel oproept, terwijl de ander het niet te pruimen vindt. Deze variant is misschien minder nostalgisch, maar zal wél iedere spruitjeshater over de streep trekken. De spruitjes rooster je in de oven en breng je op smaak met bruine boter, gochujang en pinda’s. Heer-lijk.
Gochujang is overigens een Koreaanse chilipasta; die vind je bij de toko. Sowieso handig om in huis te hebben, want je hebt ‘m ook nodig voor verschillende andere Koreaanse gerechten (zoals bibimbap).
> Naar recept: Culy Homemade: spruitjes met gochujang en bruine boter
Geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
Pompoen doet het altijd goed bij het kerstdiner, maar al helemaal als je ‘m combineert met een bol Burrata. De zoete pompoen met de romige kaas is een match made in heaven. Klinkt het wat te mild? Da’s precies waarom we het bijgerecht voor Kerst serveren met chili-olie.
De crispy chili-olie zou je eventueel kunnen vervangen door kant-en-klare uit een pot (die van Lao Gan Ma moet je hebben), maar als je ‘m zelf maakt, kun je alle verhoudingen bepalen. Fijn voor als je van éxtra pittig houdt.
> Naar recept: Culy Homemade: geroosterde pompoen met Burrata en crispy chili-olie
Dubbel gebakken zoete aardappels
Chili-olie gebruik je ook in dit gerecht; het geeft een pittig tintje aan de zoete aardappels. Het resultaat is zoet, kleverig, pittig en krokant. Kortom, alles wat je zoekt in een smaakvol bijgerecht voor Kerst.
De truc voor deze perfecte aardappeltjes: dubbel bakken. Eerst rooster je de zoete aardappels in hun geheel in de oven, vervolgens breek je ze in kleinere stukken en rooster je ze in een ahornmengsel nog een keer. Goddelijk, anders kunnen we het niet zeggen.
> Naar recept: Culy Homemade: dubbel gebakken zoete aardappels à la Momofuku
Kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
Zeg nou zelf, ziet deze salade er niet verschrikkelijk kerstig uit? De roodlof, de mandarijn, de rode besjes en zelfs de granaatappelpitjes: alles past perfect in dit feestelijke geheel. En oh ja, het is dus nog lekker ook.
Het geheim van de dressing zit ‘m in een half theelepeltje mosterd. Dat balanceert de andere smaken van de kerstsalade en geeft het bijgerecht een warme nasmaak.
> Naar recept: Culy Homemade: kerstsalade met mandarijn, roodlof en pecan
Pastinaak met tamme kastanjes uit de oven
Een gerecht met kastanjes? Is dat niet veel werk? Nou, niet per se. Je kunt weliswaar tamme kastanjes in de oven roosteren en daarna pellen, maar als je daar geen zin in hebt, kun je altijd kant-en-klare kastanjes bij een speciaalzaak kopen.
En die kastanjes blijken dus super te passen bij geroosterde pastinaak; hebben ze op zichzelf al een warme smaak, dan samen al helemaal. Voeg daar wat honing en salie en toe en het kerstige tafereel kan zo op tafel.
> Naar recept: Pastinaak met tamme kastanjes uit de oven
Cacio e pepe aardappeltjes
Geen zin om je dubbel gebakken zoete aardappels 1,5 uur in de oven te schuiven? Dan zijn deze aardappeltjes meer wat voor jou. Door geraspte Pecorino en flink wat peper door gekookte krieltjes te roeren, krijg je een spannende variant op de klassieke aardappels tijdens het kerstdiner.
Een speciaal bijgerecht dus, maar toch ontzettend makkelijk. Sterker nog, je hoeft de krieltjes niet eens te schillen!
> Naar recept: Culy Homemade: cacio e pepe aardappeltjes (een snel & makkelijk bijgerecht)
Hasselback courgette
Hasselback aardappels ken je misschien; niet alleen erg lekker, maar ook vrij chic. Maar heb je er weleens aan gedacht om ook andere ingrediënten te ‘hasselbacken’? Deze hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper is bijvoorbeeld prachtig, en dat geldt ook voor de hasselback courgette.
Hasselbacken doe je trouwens niet alleen omdat het er leuk uitziet: door de inkepingen kan de courgette ook de marinade beter opnemen. Daar wordt het dus nóg lekkerder van.
> Naar recept: Culy Homemade: Hasselback courgette (een leuk bijgerecht!)
Venkelgratin met knoflookroom
Aardappelgratin is zó 2020; venkelgratin is het helemaal! De anijsachtige groente heeft passende kerstige vibes, en je hebt bovendien meteen je portie groenten binnen.
En laten we eerlijk zijn: eigenlijk wordt álles lekkerder als een gratin. Een beetje room erdoor, een krokant dakje van gesmolten kaas… Juist.
> Naar recept: Culy Homemade: venkelgratin met knoflookroom
Salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
We complimenteerden de roodlof-salade met al met zijn (of haar?) kerstige kleuren, maar deze salade met boerenkool en granaatappel kan er ook wat van! Die maken we met aardpeer, een vergeten groente die wat ons betreft best weer terug in het nationaal geheugen mag keren.
De salade is bovendien helemaal vrij van dierlijke producten. Schuiven er vegans aan tafel tijdens het kerstdiner, dan zit je hiermee sowieso goed (wel even checken of ze niet allergisch zijn voor hazelnoten).
> Naar recept: Culy Homemade: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
Aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook
We sluiten het lijstje met bijgerechten voor Kerst af met nóg een bijzonder aardappelgerecht: aardappelpuree. Klinkt saai, maar niet meer als je weet dat er 30 (dertig!) tenen knoflook in zitten. Geen rauwe, maar mooi gebakken, waardoor de puree helemaal niet zo scherp is als ‘ie misschien klinkt. Maar misschien moet je nog wel even wachten met de kerstzoen…
Ook een goeie truc: bechamelsaus door je puree roeren. Daar wordt ‘ie echt romiger van dan als je de boter en melk er los in doet, ja. Al met al een fantastisch bijgerecht voor Kerst. Aan tafel!
> Naar recept: Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child