10 x genieten op z’n Fins
Over de Finse keuken horen we eigenlijk weinig. Maar een aantal gerechten zijn zeker het proberen waard!
De Finse keuken kent Scandinavische en Russische invloeden en vis is er ontzettend populair, met name zalm en regenboogforel. Maar ook vlees als rendier en lam wordt er veel gegeten. Een greep uit de Finse keuken.
1. Leipäjuusto
Leipäjuusto is een soort kaas die wordt gebakken in de oven. Het lijkt een beetje op halloumi. Dit gerecht wordt meestal gegeten met kruipbramenjam. (Wat ons overigens ook wel het proberen waard lijkt, die kruipbramen, ook wel veenbramen genoemd.) Deze kaas wordt meestal gemaakt van koemelk, maar soms van geiten- of zelfs rendiermelk.
2. Lohikeitto
Lohikeitto is een romige zalmsoep met aardappel, prei en dille. De soep wordt altijd warm geserveerd. Er is over dit gerecht nogal een discussie of er nou wel of niet melk in hoort. Wij denken dat dit de soep in ieder geval heerlijk romig maakt!
3. Kaalikääryleet
Kaalikääryleet zijn rolletjes van witte kool gevuld met gehakt, ui, kruiden, ei, rijst en gesmolten boter. De rolletjes worden bestreken met stroop en klaargemaakt in de oven. Ze worden vaak geserveerd met rode bosbessenjam.
4. Hernekeitto
Hernekeitto is een soep gemaakt van gedroogde spliterwten. Traditioneel wordt deze soep gegeten op dinsdag samen met varkensvlees. De soep lijkt een beetje op onze eigen Hollandse erwtensoep. Hij is namelijk ook dik van structuur en de groenten die gebruikt worden zijn dezelfde als die wij gebruiken.
5. Kaalilaatikko
Een traditionele Finse stoofschotel van witte kool en gehakt. Het wordt gegeten samen met cranberry’s. Dit gerecht kan makkelijk van te voren worden bereid; een paar dagen later opgewarmd smaakt kaalilaatikko alleen maar lekkerder.
6. Kalakukko
Kalakukko is een traditioneel Fins gerecht. Het is een soort vispastei die gebakken wordt in een brood. Oorspronkelijk wordt dit brood gemaakt van roggemeel en de vulling bevat naast vis ook spek. Het duurt een paar uurtjes voordat dit gerecht klaar is, maar dan heb je ook iets ontzettend lekkers!
7. Perunarieska
Perunarieska is ongedesemd aardappelbrood. Het brood is plat en wordt vaak gegeten met gravad lax. Het brood is zacht en de Finnen houden er van om er een glas melk bij te drinken.
8. Karjalanpiirakka
Karjalanpiirakka zijn traditionele Finse rijstpasteitjes, gemaakt van rijstepap in een roggedeeg. Het wordt vaak gegeten samen met ‘munavoi’ (een mengsel van geprakte hardgekookte eieren en gesmolten boter).
9. Karjalanpaisti
Karjalanpaisti is een schotel met rund-, varkens- en lamsvlees. Het wordt gegeten samen met aardappelpuree en rode bosbessenjam. Het vlees in de schotel wordt uren lang in bouillon gestoofd op een lage temperatuur.
10. Perunalaatikko
Perunalaatikko is een zoete aardappelschotel die in de oven bereid wordt; het lijkt een beetje op aardappelpuree. Het gerecht bevat veel nootmuskaat en de aardappels worden gezoet met stroop.