20 x eenpansgerechten voor een avond op de bank
Eenpansgerechten hebben een aantal voordelen: je hebt maar weinig afwas, je hoeft je aandacht niet over meerdere pitten te verdelen én de gerechten zijn vaak ideaal voor een avondje bankhangen.
Wij zetten de lekkerste suggesties in de categorie comfort food voor je op een rijtje.
20 x eenpansgerechten voor een avond op de bank
Pittige Spaanse bonensoep met venkel en chorizo
Deze bonensoep wordt pittig gemaakt door de toevoeging van pimentón, een Spaanse soort (gerookt) paprikapoeder. Buiten het feit dat eenpansgerechten makkelijk te maken zijn, is deze soep ook nog eens geschikt om restjes uit je groentela in op te gebruiken. Daar wordt de soep alleen nog maar lekkerder van!
> Naar recept: Pittige Spaanse bonensoep met venkel en chorizo
Burritobowl in één grote pan, om te delen
Burrito’s zoals je ze kent, maar dan eenpans-style. Je kunt de burritobowl zo pittig maken als dat je zelf wilt. Héérlijk om direct de pan in te duiken met wat knapperige tortillachips. Rol jezelf daarna als burrito in een dekentje op de bank en jouw avond is comfortabel met een hoofdletter C.
> Naar recept: Burritobowl in één grote pan, om te delen
Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in één pan
Dit eenpansgerecht is supersnel klaar, omdat gnocchi niet zo lang nodig heeft om te garen. De pan is goed voor 4 tot 6 personen, ideaal om te maken voor een groter huishouden dus. Én weinig afwas!
> Naar recept: Gnocchi met worst, lentegroenten en kaas in één pan
Romige broccolisoep met zalm
Uiteraard valt ook soep binnen de categorie eenpansgerechten. Deze romige broccolisoep met zalm serveer je natuurlijk met een lekker stukje focaccia en zo heb je een heerlijk avondmaal.
> Naar recept: Romige broccolisoep met zalm
Chili con carne
Wij gokken dat ook jij wakker gemaakt kunt worden voor een bakje goede chili con carne. Wij zijn er in ieder geval groot fan van! Of het nou een variant met espresso en vijf soorten bonen is, eentje met vodka of dit Culy’s all time favourite chili-gerecht: chili is altijd een goed idee.
> Naar recept: Culy’s favoriete recept voor chili con carne
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese is zo’n klassieker die nooit gaat vervelen – en nu kun je ‘m zelfs in één pan maken. We maken er niet meer woorden aan vuil: dit is geweldig.
> Naar recept: Supersimpele eenpans spaghetti bolognese
Shakshuka
Een gerecht waarbij eieren gepocheerd worden in kruiden en tomatensaus. Eigenlijk is shakshuka een ontbijt, maar ook als diner is het té lekker met een goed stuk brood. Je kunt voor de groene variant gaan met spinazie, er toast mee maken óf voor onze shakshuka met venkel gaan. Welke van deze eenpansgerechten je ook kiest, jij zit gebakken.
> Naar recept: Shakshuka met venkel
Curry met pompoen en kikkererwten
Je gaat voor gezond met deze topper! In deze curry gebruik je buiten pompoen en kikkererwten ook nog aubergine én linzen. Lekker en voedzaam!
> Naar recept: Groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten
Italiaanse minestrone
Minestrone stelt nooit teleur, en deze Italiaanse soep kan bovendien op ontelbaar veel manieren gemaakt worden. De minestrone matcht namelijk uitstekend met seizoensgroenten. Wel zo gemakkelijk.
> Naar recept: Onze favoriete maaltijdsoep: Italiaanse minestrone
Snelle Chinese wontonsoep
Deze snelle Chinese wontonsoep is absoluut onmisbaar in het rijtje eenpansgerechten. De wontons of dumplings koop je bij de Aziatische supermarkt, of je maakt ze zelf. Dan is het een iets minder snelle Chinese wontonsoep, maar het is zeker een leuke bezigheid om zelf de gevulde deegkussentjes te maken.
> Naar recept: Snelle Chinese wontonsoep
Rokerige ovenschotel met halloumi en kerstomaat
Witte bonen, halloumi en tomaat: da’s niet alleen een gouden combinatie, maar ook nog eens een supersimpele. De smaak komt vooral van het gerookte paprikapoeder, dat overigens sowieso onmisbaar is in je keukenkastje voor spicy gerechten met een rokerig smaakje.
> Naar recept: rokerige ovenschotel met halloumi en kerstomaat
Coq a la bière (kip in bier)
Een biertje na een lange werkdag? Kan gewoon! Maar dan het liefst wel in dit gerecht: coq a la bière. Coq betekent eigenlijk haan, maar geen haan die ernaar kraait als je gewoon lekker kip gebruikt. Het bier en de winterse groenten geven dit eenpansgerecht precies die heerlijk warme smaak waar je naar snakt als het regent.
> Naar recept: Coq a la bière (kip in bier)
Eenpanspasta met restjes uit je groentelade
Of je nou spinazie of boerenkool in huis hebt of juist tomaten en broccoli: voor deze eenpanspasta maakt het allemaal niet uit. Júist een allegaartje zorgt voor een feestje op tafel – mits je het combineert met worst en flink wat kaas, natuurlijk.
> Naar recept: eenpanspasta met restjes uit je groentelade
Kruidige Chana masala
De basis van deze vega curry zijn kikkererwten: eiwitbommetjes die zelf vrij neutraal smaken, dus die je prima door een heleboel curry’s kunt gooien. Zoals deze! Serveer ‘m met naan, dat je zelf kunt maken maar natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar kunt kopen.
> Naar recept: Kruidige Chana masala: een stevige curry met een pittige bite
Karbonaadjes in champignonsaus in één pan
Champignonsaus klinkt fancy, maar met dit eenpansgerecht ben je toch echt zo klaar. Omdat er naast champignons ook spinazie in de pan gaat, is het al een complete maaltijd. Maar het is ook lekker met een snelle aardappelpuree ernaast (eventueel zelfs uit een pakje, als je écht geen zin hebt om te koken).
> Naar recept: karbonaadjes in champignonsaus in één pan
Lasagne van ravioli in een koekenpan (klaar in 10 minuten)
Eh, lasagne in een koekenpan? Ja, dat lees je goed! Niet met gewone lasagnebladen weliswaar, maar met een andere pastasoort: goedgevulde ravioli. Combineer die met pastasaus, ricotto én mozzarella en wat verse basilicum, en je hebt binnen no time een fantastisch eenpansgerecht op tafel. Comfort food to the max.
> Naar recept: lasagne van ravioli in een koekenpan (klaar in 10 minuten)
Congee met spinazie en chili-olie
Weleens van congee gehoord? Da’s een troostend eenpansgerecht dat tussen een hartige rijstepap en rijstsoep in zit. Niet alleen fijn als comfort food, maar ook nog eens een echte gezondheidsboost door de kippenbouillon en verse gember. Eet je vega(n), vervang de kippenbouillon dan door groentebouillon.
> Naar recept: congee met spinazie en chili-olie
Pittige noedelsoep met Kipstuckjes
Noedelsoep is in veel gevallen in één pan te maken; zo ook deze variant met vega kipstukjes. In het recept worden wortel, tomaat en paksoi gebruikt, maar je kunt er natuurlijk andere groenten doorheen gooien als die nog in je koelkast liggen. Als je seizoensgroenten gebruikt ben je helemaal duurzaam bezig!
> Naar recept: Pittige noedelsoep met Kipstuckjes (verrassend vegetarisch!)
Pasta met pompoen, venkel en worst in één pan
Nope, het is geen toeval dat er relatief veel pasta’s in dit rijtje eenpansgerechten staan; pasta is nu eenmaal heel gemakkelijk met weinig pannen te maken. Dat komt vooral doordat het water waarin je je pasta kookt een goede (smaakvolle) basis is voor een romige saus. Vooral als je die mengt met pompoenpuree, zoals in dit recept.
> Naar recept: pasta met pompoen, venkel en worst in één pan
Pizza caprese met een courgettebodem
Voor dit recept heb je niet eens een pan nodig – alleen een oven! Nou ja, recept… Dat is het eigenlijk nauwelijks te noemen. Maar hé, soms hebben we gewoon héél veel zin in pizza.
> Naar recept: pizza caprese met een courgettebodem