Redactie
Redactie Inspiratie 15 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

10 tips voor betere foodfoto’s in restaurants

Maak jij graag foto’s van je eten in restaurants? Dan hebben wij 10 fijne tips voor je, voor nóg betere foodfoto’s op locatie.

1. Waar is het licht?

Wat is de mooiste achtergrond die je kan hebben en waar is het beste licht? Je tafeltje kan van stoer hout of glanzend metaal zijn, maar is het de moeite om éven je bordje op een andere hoek van de tafel te zetten zodat er beter licht is? Echte die-hard foodfotografen lopen even naar buiten voor het allermooiste licht.

IMG_6830

2. Niet flitsen!

Deze is duidelijk: gebruik nooit je flits. Nergens. Als er ‘s avonds slecht licht is: zonde, volgende dag weer een kans. (Of verleid de kok en fotografeer je bordje in de keuken)

IMG_7655

3. Let op de details

Bekijk goed door je schermpje – of dat nu je smartphone of camera is – wát er te zien zal zijn op de foto. Ligt de menukaart in beeld? Prima, als het een mooie kaart is die direct vertelt waar je zit. Of ligt er een vies servet? Even buiten beeld trekken.

4. Van bovenaf of van voren?

Sommige gerechten zijn het mooist om van bovenaf te fotograferen. Vaak is dat als het een drukke boel is, want een helikopterview kan rust geven. Meerdere borden, bijvoorbeeld bij een brunch of buffet, zijn ook mooier om van bovenaf vast te leggen. Heeft je gerecht juist superveel detail? Ga dan voor close-up en fotografeer liever van (schuin) voren.

5. Zorg voor iets spannends

Denk je dat je foto saai wordt? Zorg voor iets spannends. De makkelijkste truc daarvoor is handen in beeld brengen. Handen die een kommetje vasthouden, bijvoorbeeld. Of vraag of je het gerechtje in de handen van de ober mag fotograferen, vlak voordat hij ze op tafel zet. Ook altijd goed: een hapje nemen uit iets (zoals een chocolademousse), zodat je ziet hoe het er van binnen uit ziet of hoe de structuur is.

6. Ga voor scherpte-diepte

Het mooiste bij culinaire foto’s is een goed gebruik van scherpte-diepte. Spiegelreflexcamera’s kunnen dit het best, smartphone-camera’s zijn er nog niet zo heel goed in. Bijna overbodig om te zeggen, maar zorg dat het belangrijkste altijd het scherpst is – of dat nu de saus, het koekje of het bolletje ijs is.

IMG_7643

7. Maak drie foto’s

Je hoeft geen uur te fotograferen – sterker nog, dan zullen je tafelgenoten (terecht) boos zijn. Wij maken er altijd drie. Eerst gaan we staan en maken we er eentje van bovenaf. Dan gaan we zitten en maken we er eentje recht van voren. En tot slot nog eentje vanuit een andere hoek, bijvoorbeeld schuin naast het bord. En nee, je maakt hier geen collage van: je kiest gewoon de beste uit om te posten.

IMG_6842

8. Imperfectie is prima

Ga niet spelen met je gerecht; als de saus er niet vanaf loopt, helaas, pindakaas. Imperfectie is prima bij eten: het moet er niet uitzien als een over-gestylede Burger King-advertentie.

IMG_6812

9. Schrijf mee!

Schrijf op – of onthoud – wat er op je bord ligt (of lag) zodat je dit bij je foto kunt vermelden. Wij gebruiken zelf altijd de Notities-app op onze smartphone hiervoor. Niets zo irritant als een bijschrift à la: “Een soort vis op een bedje van iets”. Mocht je het echt niet meer weten: maak er iets grappigs algemeens van (“Vrijdag visdag”).

IMG_4964

10. Retoucheren, maar niet te veel

Retoucheren met een app (zoals Afterlight of Instagram) is een goed idee, maar overdrijf niet. Wij passen altijd de helderheid een beetje aan, het contrast iets omhoog, soms iets meer scherpte en héél soms spelen we met schaduwen. Maar pas op voor functies als warmte en verzadiging, dat kan een foodfoto heel onrealistisch maken. Bedenk te allen tijden: ziet dit er nog lekker en eetbaar uit?

IMG_8745

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.