10 tips om aan je dagelijkse portie vitaminen te komen
Pastinaakpuree, geroosterde pompoen, verse doperwtjes met munt… Wat kunnen groenten toch verschrikkelijk lekker zijn en hoewel we (bijna) elke dag een flinke portie eten, blijkt dat het volgens de richtlijnen – 2 ons groente per dag – lang niet genoeg is.
Dit zijn 10 manieren om nog meer groenten aan je dagelijkse dieet toe te voegen, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.
1. Schrijf je in voor een groente-abonnement. Zo krijg je iedere week, of twee-wekelijks een tas met groenten (en/of fruit) die in het seizoen zijn. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende groenten in huis hebt, en word je bijna gedwongen het te eten. Het leuke aan zo’n abonnement is dat je vaak bijzondere, nieuwe groenten krijgt waardoor je uitgedaagd wordt tijdens het koken.
2. Leg je groenten op de bovenste plank van je koelkast. Het is zonde van die prachtige bossen broccoli, bleekselderij en worteltjes om ze weg te proppen in je (groenten)la. Leg ze waar iedereen ze kan zien, want eten dat niet te zien is, wordt over het algemeen ook niet gebruikt.
3. Maak porties groenten klaar voor de komende week. Hoewel het zwaar in tegenstrijd is met de gedachte dat groenten zo vers mogelijk moeten zijn, is het een stuk realistischer voor de meesten van ons. Meestal hebben we geen tijd (of zin) om na een lange dag werken nog naar de supermarkt te gaan en ons te ontfermen over welke groenten die avond te eten.
Koop groenten voor iedere dag en was, trim en snijd ze zodat je op ieder moment een portie kunt pakken, zonder al teveel moeite. Wil je ze toch liever versgesneden? Blancheer de groenten in de gewenste vorm dan kort en vries ze in. Zo heb je any time een heerlijke portie verse groenten.
4. Vraag jezelf: Wat zijn voor mij onweerstaanbare groenten vol vitaminen? Ben je verzot op een knisperende vijgen salade? Of mogen we je wakker maken voor een fluweelzachte tomatensoep? Geniet daar lekker van, neem het zoveel als je wilt en wanneer je wilt. Ontdek daarnaast wat je favoriete bereidingswijzen zijn en pas die toe op verschillende soorten groenten.
5. Gebruik meer, of verdubbel zelfs de hoeveelheid groenten tijdens je avondeten. Er zijn maar weinig gerechten die minder lekker worden door de toevoeging van een heerlijke portie gebakken spinazie of gegrilde groenten. Denk aan pizza: top met bimi. Of voeg aan een heerlijke risotto een handvol boerenkool toe. Pasta? Gebruik geroosterde wortels, bietjes en kool, jummie!
6. Eet groenten als ontbijt. Het idee is wellicht minder geschikt voor doordeweeks wanneer je moet haasten om op tijd op je werk te verschijnen, maar gedurende het weekend moet het zeker lukken. Wat dacht je van een omelet, frittata of zelfs toast met bijvoorbeeld boerenkool en ei? Gebruik groenten die jij lekker vindt, maar niet te zwaar zijn en stop ze in ei-gerechten of rooster ze als bijgerecht.
7. Drink je groenten! Maak de lekkerste smoothies met groenten als wortels, tomaten (érg lekker!) bieten en spinazie. Meng ze eventueel met fruit, zaden of noten en breng op smaak met zout, peper, gember of tabasco en klaar is je shot vitaminen. Nog makkelijker wordt het wanneer je smoothie-packs maakt waardoor je op ieder gewenst moment een heerlijk sapje kan maken, zonder uren voorbereiding.
Begin je dag met een vitaminenbommetje, of neem een gevulde beker mee naar je werk als tussendoortje.
8. Eet een salade bij iedere maaltijd. Salades zijn supergezond en (meestal) super lekker. Zorg dat je altijd een pot met zelfgemaakte dressing hebt staan, koop zakjes gewassen sla en koop een paar keer per week verse avocado’s. Nothing beats a fresh avocado.
Tip: eet eerst je salade, en begin dan aan de rest. Zo weet je zeker dat je je dagelijkse portie vitamientjes binnen hebt.
9. Vervang toastjes, crackers en stokbroodjes door rauwe groenten. Ook al hoef je niet op je gewicht te letten en ben je geen calorieen-teller, gezond en lekker is het zeker. Serveer bijvoorbeeld bij de borrel een groententuintje met heerlijke stukjes paprika, komkommer, tomaat, radijsjes, bleekselderij en wortel met een heerlijke yoghurtdip.
10. Vergeet de ingevroren groenten niet! Hoewel een tas verse groenten van de groentenboer een klein pleziertje is voor ons foodies, zijn diepgevroren groenten zo slecht nog niet. In tegendeel: de meeste groenten worden rijp geplukt en meteen diepgevroren waardoor ze vaak nog verser zijn dan de bijna-verlepte en inmiddels melig geworden erwtjes in het groentenvak.
Groenten als erwten, tuinbonen en haricots verts zijn over het algemeen zalig uit de vriezer en ideaal als smaakmaker door salades, pasta’s, risotto of met ingrediënten als quinoa en bulghur. Breng ze op smaak met een flinke portie versie kruiden (diepgevroren ook goed houdbaar) en een scheutje olijfolie, de-li-cious!