Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

10 lekkere ideeën voor koken met portobello’s

Bij portobello’s denken de meeste mensen toch meteen aan een gevulde paddenstoel. Mag wel, maar het hoeft niet. Want deze grote beauty’s laten zich ook heel goed lenen voor andere lekkere gerechten. Van sushi tot taco’s. Wij geven je hieronder 10 smakelijke ideeën.

Maak portobello-burgers

Door hun stevige, vlezige textuur (en hun maatje meer) kun je portobello’s ook fantastisch gebruiken als hamburgerbroodje. Dat laat Rachel Khoo zien met deze vegetarische burger met rokerige auberginesaus. Umami ten top. Ook leuk: je kunt ‘m helemaal bereiden op een barbecue.

Deze foto komt uit het eetdagboek van Our Hangry Kitchen

In de sushi

Van portobello’s kun je perfecte, lange reepjes snijden. En daar kun je weer perfect sushi mee rollen. In dit recept worden de paddestoelen geroosterd in de oven en gaat er daarna liquid smoke overheen.

Die heb je thuis waarschijnlijk niet voorradig, dus onze tip: gebruik een rookoven, gooi ze op de barbecue of grill ze gewoon even in een loeihete grillpan voor een rooksmaakje.

portobello sushi
Bron: Keeping it Kind

Maak er een teriyaki bowl mee

Wie taalt er nog naar een stukje kip als je je tanden zet in een sappige portobello, gemarineerd in teriyakisaus? Je marineert de paddestoelen een uurtje in een mix van sojasaus, mini, gember en olie. Je grillt ze en serveert ze in reepjes in een kommetje met (sushi-)rijst, avocado, zoetzure komkommer, bosui en koriander. En klaar is uw teriyaki bowl. Lékker.

Vul ze

Zodra we een portobello zien, willen we ‘m vullen, lijkt het wel. Want dat is nog altijd de populairste manier om te koken met portobello’s. Afgezaagd? Mais non. We doen dit met z’n allen niet voor niets: het is reuze lekker.

Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met een restje risotto, alla caprese (dus met kleine stukjes mozzarella, tomaten en basilicum erin), met een gebakken eitje of gewoon met kaas, véél kaas. En dan zijn deze gevulde portobello’s van Ottolenghi met Taleggio en venkel toch wel de max.

gevulde portobello
Bron: Caroline Brouwer

Grill ze als een steak

We zeiden het ergens hierboven al: portobello’s hebben een stevige, vlezige textuur. Maar ook de smaak kan doen denken aan een lekkere steak, zeker als je de paddenstoelen grillt.

Goddelijk is dit recept voor portobello steaks met chimichurri. Lekker met blokjes avocado.

Portobello steak
Bron: Minimalist Baker

Serveer ze op je pap

Bij de hippe zaak Brooklyn Porridge Co. in New York serveren ze pap. Maar dan niet zoals je opa die vroeger at. Zo hebben ze hier een wel héél bijzondere versie van pap: de Portobello & Pesto.

Hierop gaan geroosterde paprika, gekaramelliseerde ui, gegrilde portobello en pesto. Heul gezond en volgens al die blije smoeltjes op Instagram ook heul lekker. Do try this at home.

Maak er taco’s mee

Portobello’s – en paddenstoelen in het algemeen – zijn echte sponsjes als het aankomt op het opnemen van smaken. Met dit recept maak je er echte harissabommetjes van, waarmee je dan weer goddelijke, lichte taco’s maakt (met een slablad in plaats van een tortilla).

Hartstikke vegetarisch en lekker met komijn, koriander, tomaat, rode ui, limoen en avocado. Fiësta!

Bron: Healthy Nibbles and Bits

Eggs benedict

De vorm van deze paddenstoelen lijkt verdomd veel op die van een English muffin. Je weet wel: zo’n broodje waarop je je eggs benedict meestal geserveerd krijgt. Voor een glutenvrij ontbijt met extra groente kun je je broodje dan ook prima vervangen door een portobello.

Aan de hand van dit recept grill je ze in de oven samen met wat groene asperges en leg je het gepocheerde ei hier bovenop. Lekker met een romige saus op basis van geitenkaas of natuurlijk met een goeie oude Hollandaise.

Bron: Gourmande in the Kitchen

Door een salade

Hier wil je je tanden meteen inzetten: een frisse maar toch goed gevulde salade van gebakken portobello’s met linzen, ui, knof, citroensap en rucola. Zó klaar, gezond en lekker. Neem dit mee als lunch naar je werk en je zingt het moeiteloos uit tot het avondeten.

Portobellopizza’s

Of je nou (een keertje) glutenvrij wil eten of meer groente binnen wil krijgen: met deze portobellopizza’s zit je goed. Ook lekker als snack of borrelhapje. Zijn ze niet cute?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.