10 ingrediënten om altijd in huis te hebben voor onverwachte feestjes
Opeens gasten op de stoep staan, die wel zin hebben in een feestje? Of – surprise! – spontaan iets te vieren? Als je deze ingrediënten standaard in huis hebt, kan het feest op elk moment losbarsten.
1. Gedroogde worst. Blijft lang goed, heeft superveel smaak en is een perfect hapje om snel op tafel te zetten. Zo krijgen je gasten geen honger en heb jij eventjes de tijd om een gerecht in elkaar te flansen. Onze favoriet: de Spaanse fuet! Je kunt droge worst (die nog niet is aangesneden) het beste op een droge donkere plek bewaren. De plastic (vacuum) verpakking is overigens de beste bewaarmethode.
2. Kaas. In dezelfde categorie als worst. Maar kies eens voor wat anders dan de standaard blokjes jonge kaas, en ga voor een spannende optie: een bijzondere Franse geitenkaas, een Deense blauwschimmelkaas of een zachte Italiaanse burrata.
3. Roomkaas. Roomkaas is redelijk lang houdbaar (mits niet aangebroken) en je kunt er vanalles meedoen. Mix de roomkaas met je favoriete verse of gedroogde kruiden, en je hebt een instant feestelijke smeerbare kaas voor op brood of toastjes.
4. Toastjes. Een gouwe ouwe: toastjes in de voorraadkast. Maar dat mag wel wat spannender; dus koop bij de Italiaanse deli eens goede grissini (een soort soepstengels) om te omwikkelen met parmaham. Of speur in de natuurwinkel of Marqt eens naar knapperige volkoren crackers met noten en zaden, zoals pompoenpitten en speltflakes.
5. Goed brood in de vriezer. Je hebt niet altijd supervers lekker brood in huis, dus haal eens een goed stevig zuurdesem of boerenbrood, laat deze snijden en vries ‘m in een diepvrieszak in. Als er onverwachts iemand op de stoep staat, piep je het brood snel op in de oven of broodrooster.
6. Olijven. Standaard in de Culy-koelkast: verschillende olijven van onze favoriete Turkse winkel. Van donkerpaarse kalamata’s tot die enorme grote groene. Prikkertje erbij, beetje verse olijfolie eroverheen, en smullen maar!
7. Noten. Verschillende noten in een aantal schaaltjes op tafel doen het altijd goed. Ook lekker is om een eigen nootjesmix te maken en deze zelf te roosteren in de oven met wat honing en kaneel (voor een zoete mix) of met wat olijfolie en harde kruiden (zoals tijm, oregano en rozemarijn) voor een hartige mix.
8. Bladerdeeg in de diepvries. Altijd goed om in huis te hebben, want je maakt in een mum van tijd zelf zoete koekjes, kaasstengels of hartige bladerdeegtaartjes.
9. Limoenen. Fleuren elke cocktail op (al is het maar een glas Martini Bianco of een classic rum-cola!) en staan sowieso leuk op een schaal op tafel.
10. Champagne. Duh!
Fotos: Migle Seikyte