Jaimie van Heije
In de omgeving van Ouderkerk aan de Amstel vind je meerdere culinaire parels. Eén daarvan is het restaurant van de getalenteerde Jaimie van Heije, gevestigd aan het gemoedelijke dorpsplein met een prachtig terras in de zon.
Na een stage bij ***Oud Sluis en jarenlang werkzaam te zijn geweest bij niemand minder dan Ron Blaauw (toen nog met 2 Michelinsterren bekroond), besloot Jaimie van Heije dat het tijd werd voor een eigen zaak. In het pand waar Blaauw eerder twee restaurants huisvestte (Ron Blaauw en Ron’s Vis van de Dag) kookt Jaimie nu al twee jaar de sterren van de hemel.
Aan de muur vind je schilderijen van Selwyn Senatori, wat het geheel een jonge en speelse uitstraling geeft. Dit is iets wat Jaimie zelf ook erg belangrijk vindt en goed past bij zijn eigen stijl. Zo is hij zelf een groot sneakerverzamelaar (Nikes om precies te zijn) en zien we ook alle werknemers op een paar rondlopen.
Het concept
Net als zijn voormalige mentor serveert Jaimie verschillende gerechtjes van hetzelfde (tussengerecht)formaat en voor dezelfde prijs (€14,50 per stuk). Wel zijn de prijzen voor een menu een stuk voordeliger en dat is wat voor ons de zaak ook gelijk een stuk toegankelijker maakt: voor €37,50 krijg je drie gangen, wat kan worden verhoogd tot maximaal acht gangen à €75,-.
Wil je all out gaan? Dan kun je ook het menu ‘Volle Bak’ kiezen. Hierbij krijg je voor €100,- per persoon 6 gangen, bijpassende wijnen, tafelwater én koffie met friandises.
Het eten
Als we naar de kaart kijken, valt één ding ons gelijk op: veel invloeden uit de Aziatische keuken. Niet gek aangezien de eerste persoon die Jaimie inspireerde zijn Indonesische oma is.
De smaken zijn uitgesproken en naast Indonesische gerechten vind je ook klassiekers van over de hele wereld, vaak met een moleculaire knipoog. Hierdoor kun je bijna stellen dat er écht voor ieder wat wils tussenzit, maar is het vinden van een rode draad wel weer een stuk lastiger.
Zelf gaan we voor 6 gangen, inclusief bijpassende (halve glazen) wijnen. We trappen af met twee amuses: bapao met aubergine en olijvencrackers met olijvencrème. De bapao is goed heet, ruim gevuld en perfect op smaak, de crackers (die meer weghebben van kroepoek) smaken naar pure olijf, maar zijn niet enorm spannend.
Het eerste ‘echte’ gerecht is een stevige, maar vooral smaakvolle start: cannelloni van rettich gevuld met tonijntartaar met een crème van sojaboontjes en wasabi. Erna volgt de buddha beef, bestaande uit meergranentoast met in het midden huisgemaakte filet Americain, sesam, ponzu en een ‘buddha’ van gebrûleerde foie gras. Wat ons betreft iets minder verfijnd, maar zeker niet minder lekker.
Na een korte pauze verschijnt een bordje zomers verfrissende paella nero op tafel. Hierbij krijgen we een stukje zeebaars, een knapperige bitterbal van kreeft en een dikke langoustine, vergezeld door een volle strandkrabbenjus. De smaken spatten in onze mond uiteen en met de gekozen wijn erbij valt alles op zijn plek.
Dan krijgen we het gerecht waar we ons al de hele avond op verheugen: de sayur lodeh. In plaats van de traditionele groentestoof, krijgen we een prachtig opgemaakt bordje met polenta gekookt in kokos, rendang van kabeljauw, katjang pedis (pinda’s in een knapperig jasje) en kreeftensaus.
Elk afzonderlijk onderdeel is waanzinnig en samen maken ze een mind blowing variant op een Aziatische klassieker.
Als hoofdgerecht verschijnt er een sappig stukje diamanthaas met daarbij een eigen jus, groene asperges, gel van tomaat en crème van basilicum. Erbij wordt een mini-focaccia met basilicumsmaak geserveerd, welke in vergelijking met de rest qua smaak in het niet valt.
Het dessert bestaat uit verse aardbeien, crèmeux van aardbeien, verveine, sponge cake en ijs van bosaardbeien en limoen. De avond eindigen we met een kopje verse thee, een rozenmacaron met chocolade en een mini tartelette met vlierbloesemroom en verse framboos. Een perfecte lichte, maar wederom smaakvolle afsluiter.
Het eindoordeel
Na zes gangen hebben de ritsen van onze broeken het zwaar. Het vooroordeel dat betere restaurants veelal (te) kleine porties serveren gaat hier allesbehalve op en doordat alles zo goed op smaak is gebracht, kan je niet stoppen met eten.
Opvallend zijn de verschillende keukens die worden aangedaan, die stuk voor stuk uit het dienstdoende land lijken te zijn overgevlogen en in combinatie met de wijnen ons meenemen op reis. Dat Jaimie kan koken is duidelijk, maar ook de sommeliers doen hun werk hier erg goed.
Het veelvuldige gebruik van eetbare bloemen is wat ons betreft overbodig, maar als dat de enige opmerking is weten wij wel waar we binnenkort weer aanschuiven.
Jaimie van Heije is maandag tot en met zaterdag ‘s avonds geopend en maandag tot en met vrijdag ook tijdens de lunch. Kijk voor meer informatie op de website.