Redactie
Redactie Restaurants 3 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Het Rozenknopje: een culinair begrip in Eindhoven

Café ‘t Rozenknopje, ofwel de Rozenknop of kortweg de Knop, is al sinds mensenheugenis een begrip in Eindhoven. Nu is het een culturele hotspot én culinair eetcafé in Eindhoven. Onze Brabantse verslaggever Wilbert vertelt!

De spaarkas hangt nog steeds aan de muur, als ook de oprichtingsakte van de zang- en toneelvereniging ‘Het Rozenknopje’ (1887). Binnen heeft het nog steeds iets van de oude bruine kroeg van weleer die in de volksmond ‘de huiskamer van Gestel’ werd genoemd.

Sindsdien hebben verscheidene eigenaren van het café vele generaties klanten bediend, waaronder Truus van Berkel in de jaren ’60 tot ’80. Een naam die veel Eindhovenaren nog zullen kennen.

Een nieuwe eigenaar voor Het Rozenknopje

Niek van de Klundert (37) is sinds september 2016 de nieuwe eigenaar van Het Rozenknopje en sindsdien is er veel veranderd. Ooit studeerde hij bouwkunde en uitte zijn liefde voor muziek als muzikant. En dat vertaalde zich in een concept, redelijk uniek voor Eindhoven. In korte tijd werd café Het Rozenknopje, ‘De Knop’ genoemd en biedt een breed programma aan culturele en muzikale activiteiten.

De stamgasten van weleer zien hun ‘huiskamer’ in rap tempo veranderen. Oud en jong, laag- en hoog opgeleid, de dagen en de week door mengt het zich tot een gemêleerd gezelschap met veelal culturele interesses, of gewoon muziekliefhebbers. Het is nieuwe vaste publiek van De Knop geworden. De kip met friet – voor weinig – verdween.

Puur en met liefde

Daan Vermeulen (32) is de nieuwe chef in de keuken en ook hij geeft het eten in De Knop een nieuw elan. Elke 1 tot 1,5 maand presenteert hij een nieuwe kaart met daarop gerechten (een keuze uit voor- hoofd- en nagerechten) die allesbehalve een eetcafé uitstraling hebben. Hij kookt vooral ‘puur’.

Met liefde maakt hij zijn eigen pasta’s, als die op het menu staan van Het Rozenknopje. Zijn inkopen doet hij bij leveranciers direct in de buurt, zoals de groenteboer en het wijnhuis Varna, die slechts 300 meter verderop in de straat hun winkels hebben. Koffie komt van de lokale branderij de Bean Brothers. ‘Kazen met een verhaal’ van JokkMokk, drie straten verderop, en die verhalen worden doorverteld als je als dessert een kaasplankje besteld.

Vers vlees en vis komen van leveranciers waarvan hij de kwaliteit kent en dat alles weet hij tot heerlijke, fraai uitziende gerechten, om te toveren. Lokale ondernemers die elkaar versterken, is de gedachte achter deze benadering.

Geen standaard eetcafé

Behalve de prijs doet niets hier denken aan een standaard eetcafé. De kwaliteit is hoog en de smaak is voortreffelijk. Snel een hapje eten vóór een voorstelling of college doet eigenlijk geen recht aan zijn keuken. En allengs begint een ruim publiek dat te herkennen, waaronder ook de vele expats die in Eindhoven hun thuis gevonden hebben.

De bruine houten tafeltjes in de kroeg hebben nog de perzische tapijtjes van weleer. De kristallen asbakken zijn verdwenen. Voor het eten verschijnen eenvoudige placemats en in nog steeds hetzelfde rumoer van wat je ‘een huiskamer van een groot Brabants gezin’ zou kunnen noemen, verschijnen de smakelijkste gerechten voor je neus.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.