Culy ontdekt… visrestaurant De Groene Parel in Den Haag
Het is goed toeven bij De Groene Parel: een fijn visrestaurant in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. De buurt beschikte nog niet over een tof visrestaurantje en dat kan natuurlijk niet in een wijk met die naam! Maar ze boffen: met De Groene Parel hebben ze er een frisse, hippe en knusse hotspot bij. Mét goddelijke visgerechten om te delen.
De Groene Parel
Eigenaar Vincenzo had al een hippe pizzeria aan de overkant van de straat. Toen het pand van het voormalige Fish Shack vrij kwam – “Ook nog eens het mooiste pandje van de straat”, aldus Vincenzo – sloeg hij zijn slag.
Dat het een visrestaurant zou worden, was nog niet meteen duidelijk. Maar het leek uiteindelijk een logische keuze. Vincenzo: “Een visrestaurant was er nog niet in deze buurt en ook in de stad is er niet veel aanbod. Terwijl Den Haag en Scheveningen ontzettend veel goede vis hebben.”
Meer dan vis
True. En De Groene Parel gebruikt de verse vis van visleverancier Hollandvis uit Scheveningen, wat natuurlijk deksels dichtbij zit. Bovendien zijn ze serieus over hun vissen: ze serveren niet de geijkte zalm en tonijn maar rode mul, zeeduivel, dorade, griet. Het is een mix van dingen die iedereen kent en onbekendere gerechten, om je ook een beetje te verrassen.
Het zijn kleine gerechtjes die hier op de kaart staan; bedoeld om te delen. En je kunt hier ook gerust je vrienden/kinderen/collega’s mee naartoe nemen die niet al te grote visliefhebbers zijn. Want voor hen staan er ook buikspek, huissteak en vegetarische gerechten op de kaart (daarover later meer).
Vis eten in Den Haag
We starten ons avondje op twee krukjes in de zon, voor het pand van De Groene Parel. Héérlijk. We proosten op het goede leven met een Picpoul de Pinet uit de Languedoc, waarvan de wijngaarden pal naast de oestervelden liggen. De zilte zeewind kun je er bijna in terugproeven. Daarbij oesters (what else?): hele mooie fijne Fines Claires met een beetje appelcider-vinaigrette. We zijn nu al een beetje op vakantie.
Ook delen we buiten de tiradito: een soort Peruviaanse ceviche, waarbij een Dorade in zijn geheel in leche de tigre met passievrucht is gelegd. Niet alleen knallen de kleuren van dit bordje; de smaken ook. Onwijs lekker.
Daarna genieten we nog van toast met zalige schelvislever: niet voor niets de foie gras van de zee genoemd, voordat we naar binnen gaan.
Het menu van De Groene Parel
De volgende gang hadden we al meteen uitgekozen toen we ‘m op de kaart zagen staan. Het is langzaam gegaarde octopus, krokant en chewy tegelijk, met een lekker bittertje van de harissa waarmee hij is gekruid. Daarbij paprikacrème, pimientos de padrón, chips van pastinaak, saus en kruidenolie. Een heel lekker gerechtje.
We hadden al flink veel lekkere visjes op, maar de Bouillabaisse is nog een ware vissenparade op zich. Er ligt een mollig stuk zeebaars met een perfect krokant huidje, op een stamppotje van zeekraal. Daaromheen schelpjes en mosselen en een smaakvolle garnalenbisque.
We krijgen er brood bij, gemaakt van de pizzabollen van de vorige dag, van restaurant Vincenzo’s aan de overkant. No waste dus. En perfect om in de restjes van de bisque te dippen.
Vis of vegetarisch?
De menukaart van De Groene Parel is niet heel groot (en dat vinden we fijn), maar ze hebben toch ruimte gemaakt voor 2 vegetarische gerechten. En we like hun filosofie: “Als we vegetarische gerechten serveren, moeten ze ook zó lekker zijn dat je geen spijt hebt dat je geen vis hebt besteld”, legt onze gastvrouw ons uit.
Zo is er een mooi gerechtje van groene asperges met romescosaus, amandelen en Buffelmozzarella. En ook een fantastische tarte tatin die zó lekker is, dat we ‘m bijna naar binnen schrokken.
Misschien wel het geheim van deze vegetarische tarte tatin: het deeg is gebakken met gekarameliseerde appelcider. Daarop aubergine, venkel, paprika en sjalot, met een lekkere kruidenolie erbij. Lekker zoet en anijs-achtig.
Het is in onze buiken op dat moment een feestje van zwemmende vissen, maar we hebben toch nog wel zin in een zoet dessert (wederom om te delen). Het wordt de meringue met peer, mascarpone en gekarameliseerde pistachenoten. We did good: het is de perfecte (niet te) zoete afsluiter, met lekker veel verschillende texturen.
Groen pareltje
Wij worden blij van De Groene Parel. Het is sowieso altijd leuk om zo veel kleine gerechtjes te kunnen delen en proeven, maar ze waren ook nog allemaal heel lekker. Er zat geen enkel gerecht tussen dat we minder vonden. Gewoon een vis-feestje dus!
Tipje voor mensen die van buiten de stad komen: het ligt op ongeveer een kwartiertje lopen vanaf Paleis Noordeinde. En je kunt natuurlijk ook altijd een tram pakken.
De Groene Parel is geopend van woensdag t/m zondag van 17:00 uur tot 23:00 uur. Reserveren kan online.