Prinz Wolf: de koning der tartaren aan de Prinsengracht in Amsterdam
Nederland heeft sinds oktober haar eerste tartaria: bij Prinz Wolf aan de Amsterdamse Prinsengracht kun je zes verschillende soorten tartaar proeven. Daarnaast zijn er oesters, bites en cocktails. Strijk hier neer voor lunch, diner of tussendoor.
Je kent chef Michael Wolf waarschijnlijk al van zijn andere restaurant: Wolf Atelier. Hij kwam op het idee om een tartaria te openen, toen hij in zijn restaurant een speciaal lunchmenu lanceerde. Michael wilde iets serveren dat eenvoudig maar smaakvol was en dacht aan de tartaria’s die hij weleens tegenkwam in Portugal.
Het bleek een gouden formule: zijn ‘Tartaria menu’ was een hit en niet veel later kreeg Wolf Atelier een in-house TARTAR-IA.
Prinz wolf
Inmiddels is Prinz Wolf dus een feit. Het karakteristieke grachtenpandje is warm ingericht met fijne sfeerverlichting, rustige kleuren en een wand vol wijnflessen. Heel tof is ook de walk through-keuken, in het midden van de zaak. Zodra we plaats hebben genomen op het hoekbankje in het raam, stroomt de zaak vol voor de lunch.
Het draait hier natuurlijk vooral om de tartaren! Op de kaart staan 6 soorten, met vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast zijn er bar bites & sides als frites, gelakt buikspek, oesterkroepoek en gegrilde baby gem met ansjovis-mousseline en tomaat. Maar je kunt je lunch of diner ook beginnen met een paar oesters.
Wij kiezen voor dat laatste. We vragen naar de lekkerste, kleinste oesters en bestellen uiteindelijk de umami oesters. Een Japanse oestersoort, die ook in Nederland wordt gekweekt. We zijn tevreden met onze keuze: dit zijn echt hele lekkere oesters! Klein, zoetig en zilt.
Omdat de zaak nét open is, zijn er nog geen cocktails. Daarom bestellen we een droge witte wijn. Maar loop je hier binnenkort een keertje binnen, ga dan zeker voor de food & cocktail pairings, want de cocktails zijn gemaakt op basis van de ingrediënten uit de tartaren. Michael’s befaamde gin & tonic, de Wicked Wolf, staat hier ook op de kaart.
Tartaren en ceviche
Na de oesters gaan we door met de tartaren. Leuk: je kunt elke tartaar bestellen in 85, 125 of 150 gram. Wij bestellen er drie en gaan ook voor de ceviche van Argentijnse gamba.
De vegetarische tartaar is gemaakt van aubergine, parelcouscous, crème fraîche en zoetzure radijs. Opvallend genoeg wordt dit de favoriet van de ene tafelgenoot, die doorgaans toch echt van de vlees en vis is.
De ‘Asia’ tartaar is op basis van rund met dai dai (een Aziatische citrusvrucht, zo leren wij), sugarsnaps, wasabi en koriander. Dit is de favoriet van de andere tafelgenoot. Perfect op smaak, mooi gesneden tartaar (niet te fijn en niet te grof) en de bolletjes gelei, gemaakt van dai dai, zijn hemels lekker.
De tartaar van zalm met mango, chili en avocado vindt iedereen lekker, daarvan zijn wij overtuigd. Goed op smaak, kakelverse zalm en met chili en mango als fijne smaakmakers.
De ceviche van Argentijnse gamba wordt opgediend met jalapeno en knapperige radijsjes en is verslavend lekker. De umami zingt van het bord – of eigenlijk is het een schaal – af. Zalig!
Op naar Prinz Wolf!
Prinz Wolf is hierbij officieel uitgeroepen tot de koning van de tartaren. Zijn gerechten staan bol van de smaken en texturen. Bovendien zijn de gerechtjes lekker licht, wat fijn is als je daarna nog iets op de planning hebt staan (en dus niet de rest van de dag kunt uitbuiken). En heb je stevige trek, dan breid je je maaltijd gewoon uit met wat frietjes of salade.
Wij komen heel graag nog eens terug voor om te lunchen of te dineren. En dan gaan we die bijpassende cocktails zéker proeven.
Prinz Wolf is van maandag t/m zaterdag geopend, van 11:30 uur tot middernacht. Reserveren is niet mogelijk: wandel gewoon lekker naar binnen. First come, first serve.