Win-win: producten voor slechts 25 of 50 cent én geen verspilling
Voedsel dat in de prullenbak in plaats van op ons bord belandt, dat is natuurlijk hartstikke zonde! Lidl doet er daarom alles aan om verspilling tegen te gaan. Zijn producten aan de houdbaarheidsdatum? Dan pluk je daar als klant de vruchten van. Zo kook je vanavond extra goedkoop, terwijl het geen afbreuk doet aan de smaak van je gerecht.
Een mooi voorbeeld waarmee Lidl (voedsel)verspilling probeert tegen te gaan, is de ‘Verspil Mij Niet’ sticker op producten die beschadigd zijn of tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Artikelen voorzien van zo’n sticker, koop je voor maar 25 of 50 cent. Zo profiteer jij van een voordeeltje én hoeven ze bij jouw plaatselijke Lidl-supermarkt minder weg te gooien. Een echte win-winsituatie dus.
Iemand die heel veel energie krijgt van het tegengaan van verspilling is plaatsvervangend supermarktmanager Niels (38). In het Lidl-filiaal in Terneuzen zet hij zich dag in, dag uit in om foodwaste tegen te gaan. Een ware ‘Verspil Mij Niet-held’ kun je hem wel noemen. ‘’Weggooien is toch doodzonde?’’, is inmiddels zijn motto.
Vaste plekken in de winkel
Wil jij Lidl en Niels helpen om minder weg te gooien? Kijk dan zeker eens in de bakken op vaste plekken in de supermarkt. Ter plekke kun je dan inspiratie opdoen om met aanwezige ingrediënten een gerecht te maken, dus laat je creativiteit de vrije loop. ‘’We verzamelen producten met een Verspil Mij Niet sticker en leggen die op vaste plekken bij het vlees, vers gesneden groenten, in de diepvries en bij de kruidenierswaren’’, vertelt de enthousiaste Niels. ‘’Klanten lopen altijd gretig naar de bakken toe. Daarom verspreiden we het ook een beetje over de dag. Op die manier heeft iedereen weleens een kans of een voordeeltje te pakken.’’
‘Reddingstas’
Eén slechte sinaasappel in een netje? Ook daar heeft Niels een oplossing voor. ‘’We halen de slechte eruit en de rest doen we in een Verspil Mij Niet ‘reddingstas’ voor groente en fruit. Die verkopen we voor een klein prijsje.’’ Op die manier kom je dus goedkoop aan een gezond tussendoortje. Voor de plaatsvervangend supermarktmanager is het welzijn van zijn collega’s ook belangrijk. ‘’Heel af en toe maak ik een smoothie voor mijn collega’s.’’
Inmiddels wordt er door Niels en zijn collega’s van Lidl nog maar weinig weggegooid. ‘’Daar heeft Lidl hard aan gewerkt. Een deel van de producten gaat richting de voedselbanken. En onverkoopbare producten uit onze bakkerijen gaan richting de Kipster kippen’’, licht Niels toe.
Heb jij net als Niels een passie voor duurzaamheid? En wil jij samen voedselverspilling tegengaan, kom dan werken bij Lidl! Hier vind je meer informatie.