Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 17 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Whisky & winterse luxe op je borrelplank: zo geniet je van Aberfeldy 12 Years

De zomer is nog láng niet hier, buiten is het grijs en koud, en de behoefte aan warmte en gezelligheid is groot. Wat is er beter dan een goed glas whisky en een borrelplank vol luxe lekkernijen om de avond sfeervol af te sluiten? Aberfeldy 12 Years is de ultieme whisky voor een winterse borrel.

Op een koude avond is het heerlijk om samen te genieten van een goed glas whisky. Aberfeldy 12 Years is een single malt met een honingachtige zoetheid, subtiele kruiden en een zijdezachte afdronk. Deze whisky is toegankelijk, verfijnd en perfect te combineren met kazen, noten en pure chocolade. De ideale keuze dus voor een avond genieten in stijl.

De perfecte whisky voor een winteravond

Aberfeldy 12 Years wordt in de Schotse Hooglanden gedistilleerd en staat bekend om zijn zachte, warme smaak. Dankzij de rijping op eikenhouten vaten krijgt hij een mooie balans tussen zoet en kruidig, waardoor hij zowel door kenners als beginners wordt gewaardeerd.

Zo drink je je whisky

Je kunt Aberfeldy 12 Years op verschillende manieren drinken. Drink hem neat (puur) om de volle aroma’s van honing en vanille het best te proeven. On the rocks (met een paar ijsblokjes) wordt de whisky iets zachter en frisser. Een drupje water opent tenslotte de smaken en maakt de whisky nog toegankelijker.

Hoe vind jij je whisky het lekkerst?

De ultieme borrelplank voor bij Aberfeldy 12 Years

Een luxe whisky zoals Aberfeldy 12 Years komt het best tot zijn recht met een goed samengestelde borrelplank. Deze combinaties versterken de smaken en zorgen voor een ultieme proefervaring:

Harde kazen – Een gerijpte Comte of oude cheddar brengt een mooie balans met de honingachtige zoetheid van de whisky.

Gedroogd fruit – Vijgen en abrikozen zorgen voor een natuurlijke zoetheid die perfect past bij de fruitige tonen van Aberfeldy 12 Years.

Pure chocolade (minimaal 70% cacao) – De lichte bitterheid contrasteert prachtig met de zachte whiskytonen.

Geroosterde noten – Pecannoten en amandelen versterken de kruidige ondertonen van de whisky.

Ibericoham of paté – De romige en hartige smaken van deze delicatessen passen geweldig bij de volle, zachte whisky.

Wil je de borrelplank nog verder uitbreiden? Voeg dan een stukje honingraat toe, of serveer een krokant toastje met gezouten boter en een drupje honing. Dit zorgt voor een extra dimensie aan de smaakbeleving.

Recept: honinggeroosterde pecannoten

Wil je net dat beetje extra flair? Maak deze honinggeroosterde pecannoten als perfecte whisky pairing.

Wat je nodig hebt:

  • 200 g pecannoten
  • 2 el honing
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • Snufje zeezout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C

  • Meng honing, olijfolie, rozemarijn en zeezout in een kom
  • Voeg de pecannoten toe en hussel goed door
  • Verspreid ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 10-12 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn
  • Laat afkoelen en serveer bij je whisky – een perfecte combinatie

 Proost! Op een warme avond vol verfijnde smaken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

In samenwerking met Aberfeldy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.