Culy ontdekt: Taste Trailblazers met Laphroaig whisky
Zeg je whisky, dan zeg je Schotland. In de geboorteplaats van deze gedestilleerde drank bevinden zich duizenden verschillende stokerijen, met allemaal hun eigen verhaal. Eerder deze maand mocht Culy op bezoek bij het Taste Trailblazers event van Laphroaig whisky.
Het wereldwijde concept is een viering en tegelijkertijd een ode aan alle culinaire pioniers; zij die grenzen verleggen op het gebied van smaak. Proost! Of zoals de Schotten zouden zeggen: “Sláinte mhaith!”
Whisky door de eeuwen heen
Met een karakteristiek Schots accent vertelt brand ambassador Lewis Thomson over de rijke geschiedenis van Laphroaig, die teruggaat naar 1815. Je ervaart de geschiedenis van deze eeuwenoude distilleerderij in elke slok, wetende dat het productieproces door de eeuwen heen weinig is veranderd.
Taste Trailblazers staat in het teken van de drie karakteristieke eigenschappen van de whisky’s van Laphroaig – turf, vuur en zout. Deze unieke eigenschappen werden uitgelicht met meerdere overheerlijke cocktails en food-pairings. Denk hierbij aan oesters met turfzout, geroosterde biefstuk en cocktails met zeezout-mist.
Turf, vuur en zout
Lewis vertelt dat de turf en het vuur terugkomen in de gerookte gerst. Gemoute gerst is een hoofdbestanddeel van Schotse whisky, maar de gerst van Laphroaig wordt voor het destilleren gerookt met turf. Hierdoor krijgt deze whisky zijn unieke rokerige smaak.
In traditionele ovens wordt de turf van het eiland Islay (spreek uit: “aai-la“) verbrand, waarna de rook op de zogeheten malting floor in de gerst trekt. In totaal zijn er slechts 10 destilleerderijen in Schotland met een eigen malting floor. Door deze traditionele manier van roken krijgt Laphroaig zijn karakteristieke aroma.
Het zout komt uit de unieke ligging van de Laphroaig distilleerderij. Omdat Laphroaig aan de westkust van Islay ligt, trekt de zilte zeelucht in alle kieren van de opslag.
Daarnaast hebben meerdere overstromingen het zeezout tot diep in de vaten van de distilleerderij gedrongen. Dit geeft de whisky een aangenaam zilte smaak. Je proeft bijna de ruige Schotse zee terug in je glas!
Whisky-spijs combinaties
Na deze uitleg gaan we op pad door de moestuin van The Unbound onder leiding van chef-kok Nicolas Derrstroff. We zien, proeven en verzamelen enkele ingrediënten, drinken nog een cocktail en schuiven aan tafel. Net als bij de cocktails staat tijdens het diner weer alles volledig in het teken van de unieke smaak van Laphroaig.
Deze smaken van Laphroaig komen terug in op zout gebakken coquilles, biefstuk met gebrande salie en whisky-geïnfuseerde foie gras. Elk gerecht wordt geserveerd met een van de drie bijpassende Laphroaig whisky’s of een cocktail.
Tot in de late uurtjes
Nog vol van het eten wordt de avond afgesloten bij het kampvuur aan het water, ongeveer de enige manier om een whisky-event af te sluiten. Terwijl het kampvuur knispert weerklinken de woorden van Lewis: “Whisky is meant to be drunk in good company, whether they are old friends or new.”
Met een glas Laphroaig in de hand wordt er tot in late uurtjes gepraat, gelachen en geproost. En of het nou komt door de rustige omgeving van The Unbound, of doordat Laphroaig pure vloeibare magie is – de kater is de volgende dag afwezig.
Ook ervaren?
De Taste Trailblazers experience is een unieke samenwerking tussen Laphroaig en The Unbound Hotel Amsterdam. Deze experience brengt je terug naar de natuur, maar wél in alle luxe. Een culinaire ervaring met vrienden om nooit te vergeten.
Ga voor meer informatie naar https://unbound-amsterdam.com/en/collaborate/ of Laphroaig.com en bekijk de video hieronder.
Meer artikelen over whisky
- Lees hier alles over hoe je whisky moet drinken
- Maak deze overheerlijke whisky can chicken
- Deze recepten met whisky wil je proberen!