‘Surinaamse Moksi Alesi brengt mij troost’
Buiten je eigen comfortzone wachten verrassingen. En wie is er nu niet gek op een lekkere verrassing? In deze rubriek leren we samen met Valle del Sole iedere keer een nieuwe keuken kennen. Dit keer de Surinaamse.
Plussize model Iskamella Wennekes (30) leert Culy-redacteur Winnie Verswijvel (26) alle ins en outs kennen van haar moeders beroemde Moksi Alesi, wat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent. Het ultieme Surinaamse comfort food, zeker voor Iskamella, die haar vorig jaar overleden moeder nog dagelijks mist. “Als ik dit recept kook, is het net of ze weer even bij me is.”
Een échte Surinaamse
Iskamella: “Op 24 december 2019 is mijn moeder plotseling overleden, tijdens haar vakantie in Suriname. Heftig, vooral omdat ik er niet bij was toen het gebeurde. Toen ze vertrok, was ze nog kerngezond. Ze vroeg nog of ik mee wilde, maar ik kon niet vanwege een grote modeshow die ik niet kon missen.”
Ze vervolgt: “Nu moeten mijn dochter en ik het doen met onze herinneringen. Dat zijn er gelukkig een hoop, en allemaal positief. Mijn moeder was een échte Surinaamse, geen halfbloed zoals ik.”
Surinaamse kruiden
Iskamella kan ook een Hollands prakkie best waarderen. “Maar mijn moeder kookte negen van de tien keer Surinaams. En áls ze dan eens stamppot maakte, ‘versurinaamste’ ze die gewoon door er superveel kruiden aan toe te voegen,” lacht ze.
“Op zondagen stond ze altijd extra lang in de keuken,” herinnert Iskamella zich. “Bijvoorbeeld om Moksi Alesi te maken en het verhaal daarachter te vertellen. Van oudsher is het namelijk slavenvoedsel. Dit gerecht ontstond toen slaven al hun kliekjes bij elkaar gooiden en daar rijst bij serveerden. Door alle restjes vlees, vis en groenten te gebruiken, bespaarden ze geld. Zo ontstond er een heel voedzaam en smakelijk gerecht.”
Van moeder op dochter
Zelf maakt Iskamella dit recept nu ook regelmatig. “Vooral op dagen dat ik haar heel erg mis. Het recept kan ik dankzij haar wel dromen. Wat goed uitkomt, want daardoor kan ik ‘m op mijn beurt weer aan mijn dochter doorgeven. Ook zij mist haar oma enorm. Samen bakten ze vaak maïzena koekjes. Maar aan de meer ingewikkelde gerechten waren ze nog niet toegekomen. Dat is nu mijn taak geworden.”
Of Iskamella’s variant ook net zo lekker smaakt als die van haar moeder? “Heel eerlijk: aanvankelijk niet”, zegt ze. “Maar nu ik er, net als zij, meer de tijd voor neem en meer uit mijn hart kook, kom ik steeds dichter in de buurt. Ik maak de Moksi Alesi met gele spliterwten, die ik gaar kook, maar niet helemaal zacht. De moksi dien ik op met gebakken rijpe kookbananen, komkommer, tomaat of oker. Ook smaakt dit gerecht heerlijk met antroewa (Surinaamse groente verwant aan de aubergine, red.) op azijn.”
Het recept maken, werkt therapeutisch. “De kruidige geuren van de specerijen die uit de pan loskomen, brengen me dichter bij haar en de geuren uit mijn jeugd. Kortom, Moksi Alesi is voor mij een echt troostgerecht. Nyan switi!”
Benieuwd naar Iskamella’s recept of wil je weten wat Winnie ervan heeft gebrouwen? Dat lees je hier