Surinaamse bonen met rijst: ‘Beetje van mijn moeder, beetje van mezelf’
Buiten je eigen comfortzone wachten verrassingen. En wie is er nu niet gek op een lekkere verrassing? In deze rubriek leren we samen met Valle del Sole iedere keer een nieuwe keuken kennen. Deze keer: Surinaamse bruine bonen met rijst.
Surinaamse keuken
Oscar Imanuel-van Vliet (46) daagt Culy-redacteur Winnie Verswijvel (26) uit om aan de slag te gaan met het recept voor bruine bonen met rijst. Het is een van de favorieten van Oscar uit de Surinaamse keuken.
“Mijn ouders komen allebei uit Suriname. Toen ik nog thuis woonde, kwamen alle gerechten uit de Surinaamse keuken wel voorbij. En na de scheiding van mijn ouders ook de Hollandse pot, dankzij mijn Nederlandse stiefvader. Dat vond ik ook altijd lekker. Nog steeds trouwens, maar niet elke dag; ik houd van een beetje variatie.
Mijn moeder zei altijd: ‘Als jij op jezelf gaat wonen, moet je kunnen koken.’ Dus ze heeft mij en mijn broers de fijne kneepjes geleerd. Gelukkig vond ik het ook echt leuk om te doen. En toen ik eenmaal het huis uit ging, kreeg ik van haar het boek Surinaamse Gerechten mee. Iedere Surinamer kent dat kookboek; hier staat de basis in voor al je recepten.
Zachte smaak van bonen
Mijn grote favoriet? Bruine bonen met rijst. De meeste Surinaamse gerechten zijn best wel pittig, maar voor mij hoeft het niet zo heet. Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je wilt. Mijn moeder geeft vaak haar eigen twist aan een recept en dat doe ik nu zelf ook. Zo doet zij er zoutvlees bij en ik juist spekjes. Dat zoutige van de spekjes in combinatie met de zachte smaak van de bonen is zo lekker. De komkommer in zoetzuur erbij maak ik dan wel weer precies zoals mijn moeder me dat heeft geleerd.
Ik eet de bruine bonen met rijst niet op een speciaal moment; soms heb ik er gewoon zin in en dan maak ik het. Mijn variant duurt niet zo lang als die met zoutvlees, dus dat scheelt weer tijd. Ik voeg er wel extra kruiden aan toe, zoals wat kerrie, knoflook en een beetje sambal. Met dat laatste moet ik opletten, want als ik te veel sambal doe, vinden mijn kinderen het niet meer lekker.
Eigen twist
Mijn kinderen van 14 en 9 jaar maak ik ook blij met de gerechten uit de Surinaamse keuken. Ik verheug me er nu al op om hen van alles te leren maken. Mijn dochter kookt zelf ook al regelmatig, al is ze dan meer bezig met Aziatisch eten zoals sushi. Ook leuk en lekker.
Met dat koken zit het dus wel goed als zij uit huis gaan. Net als mijn moeder geef ik ze dan ook het Surinaamse kookboek mee, dat hoort er gewoon bij. Ik zou het geweldig vinden als zij ook weer hun eigen twist aan de traditionele Surinaamse recepten gaan geven. Ik kan niet wachten!”
Njang Swietie!
Benieuwd naar het recept of wil je weten wat Winnie ervan heeft gebrouwen? Je leest het via deze link!