Koken met seizoensgroente en -fruit: de 5 lekkerste herfstrecepten
Groente- en fruitsoorten van het seizoen zijn het goedkoopst, meest vers én het milieuvriendelijkst. Vitaminebommetjes bovendien, die er ook nog eens voor zorgen dat je gevarieerder eet. We tippen je 5 recepten met seizoensgroente en -fruit om deze herfst van te smullen.
Alle groente- en fruitsoorten die in de periode dat ze worden geoogst ook worden verkocht, noem je seizoensproducten. Ze groeien in hun seizoen gewoon buiten in de Nederlandse lucht in plaats van in energievretende kassen of in het buitenland. De seizoensgroente en -fruit liggen na de oogst supersnel in de winkels en ze bevatten precies die vitaminen die je op dat moment het meest nodig hebt.
Bij Lidl is een groot deel van het assortiment van Nederlandse boer en bodem. De supermarktketen koopt van eigen boeren en telers, zonder tussenkomst van groothandels en veilingen. Alles gaat rechtstreeks naar de distributiecentra, zodat het sneller, goedkoper en verser in de winkels komt.
Laat je inspireren door deze gerechten met herfstgroente en -fruit!
Gekaramelliseerde bietenquiche met geitenkaas
Rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en dus een duurzame keuze. Bovendien zijn ze rijk aan onder meer vitamine C en B11 (foliumzuur). Verwerkt in een quiche eet je ze net even anders dan anders. Top af met wat tijm.
Pompoenstoof met kabeljauw
Als er iets herfstig is, is het de pompoen wel. Fijn om er een soepje van te maken of om de vrucht – want officieel is het geen groente – te verwerken in een stoofpotje. Zoals deze verwarmende versie met spinazie, kikkererwten en cherrytomaten.
Tarte tatin met peer en appel
>Is het geen plaatje om te zien? Je zou deze rode ‘appeltaart op z’n kop’ – want dat is de tarte tatin – bijna niet aan durven snijden. Garneer de taart met pistachenootjes en serveer en een lepel crème fraîche bij of een bolletje roomijs.
Flespompoen bolognese uit de oven
Flespompoenen zijn ideaal om te vullen met alles waar jij van houdt. In dit recept gebruiken we zelfgemaakte bechamelsaus, vegan rulgehakt en tomatensaus in laagjes. Extra lekker op koude dagen!
Zuurkoolschotel met gehakt
We zijn groot fan van de ovenschotel én van zuurkool. Deze Hollandse klassieker is ook nog eens een echte seizoensgroente. Natuurlijk ontbreekt in dit recept zijn beste vriend de appel niet. De zuurkoolschotel is het allerlekkerst als-ie net goudbruin gebakken uit de oven komt.
Lidl is al jaren de beste supermarkt in groente en fruit. Wil jij meer gerechten maken met groente en fruit van de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs? Je vindt allerlei recepten op de website van Lidl