De lekkerste najaarsrecepten met Europese champignons
Het is de verborgen parel in veel gerechten: de champignon. Daarom verdient ze het om in het najaar, stiekem haar ideale seizoen, in het zonnetje te worden gezet. Dit zijn de vijf lekkerste herfstrecepten met de champignon in de hoofdrol!
Hoewel we al net zo lang paddenstoelen in het wild verzamelen als bessen, telen we ze iets minder lang. De eerste sporen dateren uit de oudheid. In Versailles zou La Quintinie, de tuinman van de Franse koning Lodewijk XIV, een van de eersten zijn geweest die Agaricus bisporus (de officiële naam voor de witte champignon) kweekte met paardenmest. Daarna zou de methode zich begin 1800 op grote schaal hebben ontwikkeld in de steengroeven van Zuid-Parijs en zich zo over heel Europa hebben verspreid.
Tegenwoordig gebruiken we allerlei verschillende varianten uit de grote familie van de gekweekte paddenstoelen in onze gerechten. Van de witte champignon tot de shiitake, de oesterzwam of de Pioppino-paddenstoel (Pholiota aegerita) met de smaak van het ‘bos’: met de in Europa gekweekte champignon kun je alle kanten op. Rauw of gekookt, als topping, in hartige taarten, door sauzen en soepen… De meeste champignons zijn, door hun structuur en smaak, ook zeer geschikt als vleesvervanger. Vijf gerechten, zowel met als zonder vlees:
Risotto met kip, citroen en champignons
De herfst is hét seizoen om een kommetje risotto te eten. Deze variant met kippendij is extra romig door de crème fraîche en krijgt een bijzondere smaak door het citroensap. Even aftoppen met Parmezaanse kaas en smullen maar!
Quiche met champignons, hazelnoten en kruiden
Zin in comfort food? Dan is deze quiche perfect voor jou. Smeuïg dankzij de eieren en de room, kruidig dankzij de koriander, peterselie, dille én tijm. De hazelnoten zorgen samen met de champignons voor een heerlijke bite.
Romige omelet met champignons en mozzarella
Een warme lunch is zeker in de herfst een cadeautje. Dit smeuïge omelet heb je zo gemaakt (15 minuten!) en zorgt ervoor dat jij er de rest van de dag tegenaan kunt. De witte wijn kun je eventueel ook weglaten.
Champignon- en groentetaart
Met deze hartige taart heb je niet alleen een originele maaltijd, het is ook een gevarieerde maaltijd. Dankzij de wortel, witte bonen, broccoli en erwten krijg je allerlei verschillende groenten binnen. Combineer de taart met een lekker soepje of eet een stukje bij de lunch.
Lasagne met champignons
Er is altijd een goed moment voor een Italiaanse ovenschotel. Als je dan toch een lasagne maakt, mag de champignon er niet in ontbreken. Je ziet ‘m niet, maar je proeft ‘m zeker wel.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.