Mmm! Dit zijn de lekkerste gerechten uit de stoomoven
Gestoomde maaltijden hebben een niet al te beste reputatie. Ze zijn saai, smaakloos en alle vitamines en mineralen zijn eruit verdwenen. Onzin! Met een stoomoven maak je de allerlekkerste – én gezonde – maaltijden. Wij selecteerden een aantal favorieten. You’re welcome!
Door je maaltijd te stomen, blijft vlees lekker mals en behouden groenten hun natuurlijke smaak. Vitamines en mineralen die in een pan met kokend water veelal verloren gaan, blijven netjes op hun plek. Een stoomoven lijkt de uitkomst, maar het stoomovenlandschap is verwarrend. De ene oven is de andere niet, dus waar doe je nu goed aan? Better safe than sorry, is het antwoord. De AEG SteamPro heeft namelijk álles. Hij kan niet alleen kan stomen, maar heeft ook verschillende kookmodi met een combinatie van stoom en hetelucht. Je kunt er zelfs sous-vide mee koken!
Zalm op Italiaanse wijze
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 zalmfilets zonder huid (150 – 170 gram per stuk)
- 4 flinke eetlepels groene pesto
- 4 flinke eetlepels kappertjes
- 2 takken kleine trostomaatjes
Bereiding
- Kies voor 100% stoom en zet de oven op 80 graden.
- Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede ovenplaat en besmeer ze met de pesto.
- Verdeel de kappertjes en tomaten erover.
- Bestrooi met peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie en schuif de oven in.
- Bak de filets zacht en gaar in ongeveer 11-15 minuten op 80 graden (100% stoom).
Perfecte risotto
Ingrediënten
- 100 gram risotto
- 200 gram bouillon
- 20 gram oude kaas
- 20 gram platte peterselie
- 10 gram sjalot
- 10 gram knoflook
- 15 gram boter
Bereiding
- Fruit de sjalot en knoflook aan en voeg de risottorijst toe.
- Even glazig maken en alle bouillon toevoegen.
- Even aan de kook brengen en in de stoomoven.
- Ongeveer 22 minuten op 99 graden in de stoomoven laten staan zonder het deurtje open te doen.
- Afmaken met de peterselie en de oude kaas, peper en zout.
Dim sum
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 150 g varkenshaas
- 30 g verse gember
- 3-4 takjes koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 tl. geroosterde sesamolie
- 16 wontonvellen
Nam pla-dressing:
- 100 ml limoensap
- 100 g suiker
- 50 ml visbouillon
- 50 ml rijstazijn
- 30 g verse gember, fijngehakt
- ½ citroengrasstengel
- ½ groene chilipeper, fijngehakt
- ½ rode chilipeper, fijngehakt
- 1 lente-uitje, fijngehakt
- 3-4 takjes koriander, fijngehakt
Bereiding
- Snij het vlees voor de vulling in kleine blokjes en mix fijn met een foodprocessor.
- Schil de gember en snij in kleine blokjes. Houd de helft opzij. Haal de korianderblaadjes van de steeltjes en meng ze samen met de helft van de gember door het vlees.
- Pel de knoflook, hak fijn en voeg toe aan het vleesmengsel. Doe er ook de sesamolie bij.
- Bestrijk elk wontonvel royaal met water en schep 1 theelepel van de vulling op elk vel. Vouw de randen samen zodat je kleine beursjes krijgt (zie foto) of rol elk vel dicht en plooi de randen om, zodat je pakketjes krijgt. Leg de dim sum op een met bakpapier beklede bakplaat, met de naad naar beneden.
- Zet de dim sum in de oven en stoom op 99°C gedurende 30 minuten.
- Breng ondertussen de ingrediënten voor de dressing aan de kook. Wacht 1-2 minuten en giet door een zeef.
- Serveer deze smaakvolle hapjes met een pittige saus zoals nam pla. Hak chilipepers en lente-uitjes in reepjes, rits enkele blaadjes koriander van de steeltjes en strooi alles over de dim sum.
Alles over de stoomovens van AEG vind je op www.aeg.nl